Az Y csapágyak jelentősége

Amikor csapágyat választunk, érdemes abból a szempontból megközelíteni a kérdést, hogy milyen kihívásokra kell megfelelő megoldást kínálnia az adott eszköznek. Ebből a megközelítésből ugyanis - némi ismeret vagy éppen szakmai segítség birtokában - már nem lesz túlságosan nehéz dolgunk, hogy rátaláljunk a tökéletes modellre.


A választást érintő kérdések


Akinek nincsenek információi a csapágyak típusaival kapcsolatban, egy egyszerű csere esetén is bizonytalanul állhat a hatalmas választék előtt. Az onlinecsapagybolt.hu Y csapágy választéka a legjobb bizonyíték arra, hogy még adott kategórián belül is nagyon figyelmesnek kell lenni, ha jól szeretnénk dönteni.


Mivel csapágyakat gyakorlatilag minden olyan berendezésben, gépben alkalmazunk, ahol forgó alkatrészek, tengelyek vannak, ezért a típusuk is értelemszerűen nagyon sokféle. Minek után minden helyzetben a lehető legjobb megoldást, a lehető legideálisabb ár-érték arány mellett szeretnénk kamatoztatni, ezért a csapágyak igen sokféle kivitelben és anyagfelhasználással készülnek.


“A minőség a legjobb recept.” - tartja a szlogen, s ezt alkalmazhatjuk a csapágyak esetében is. Hiszen mind a felhasznált alapanyagok, mind a gyártó kiléte igen sokatmondó a tekintetben, hogy mit várhatunk az adott szerkezettől. Mivel olyan alkatrészről beszélünk, amely folyamatos mozgásban van, ezért még inkább igazak rá ezek a kijelentések. Persze ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy el kellene vetnünk a legjobb ár-érték arány iránti törekvésünket, csupán azt, hogy számolnunk kell ezekkel a tényezőkkel is.


Miért éppen az Y csapágy?


A csapágy típusa ezenfelül még további releváns szempontként jelenik meg a választás folyamatában. Éppen ezért az esetleges megoldandó kihívások is fontos tényezőknek számítanak, például az Y csapágy a szöghibák orvoslásában egy kiváló megoldás lehet.


Az Y csapágyak jellemzői

Ipari, mezőgazdasági, gyári, járműipari alkalmazása egyaránt előfordul ennek a csapágytípusnak.

A mélyhornyú golyóscsapágyak táborát erősítő Y csapágyakra is igaz, hogy két oldalon tömítettek, habár háromajkas változatokat is találunk közöttük. Minden olyan tulajdonsággal számolhatunk, amely erre a csapágytípusra igaz.

Az Y csapágyak olyan gyűrűvel rendelkeznek, amelynek a külső része domborított, a szöghibákra való megoldóképessége is ebből a tulajdonságából eredeztethető. Ez pedig azt jelenti, hogy akkor is ideális döntés Y csapágyat választani és alkalmazni, amikor akár 2,5-5 fokos tengelyirányban előforduló szögeltérés áll fenn.

A típuson belül van hernyócsavaros rögzítésű, ahogy a két excenteres rögzítőgyűrűs változat is elérhető. Mint minden csapágy esetében, itt is alapvető kérdés, hogy megfelelő, precízen meghatározott méretek alapján válasszuk ki egyik vagy másik modellt. Az Y csapágyak abban a helyzetben is tökéletes döntésnek bizonyulnak, amikor a futófelületre por vagy egyéb szennyeződés rákerülésével is számolni kell. Ebben az esetben javasolt a háromszorosan tömített Y csapágyak között keresni az ideális megoldást.


Irány a webshop!