Amit sosem mert megkérdezni az aranyérről

Mi is az aranyér?


Sokan nem is tudják, hogy kétféle aranyér létezik: a belső és a külső aranyér. Mindkettőnek más tünetei vannak, de van köztük hasonlóság is. A fájdalmas duzzanatot, amit a végbélnyílás környékén tapinthatunk ki, mindkettő okozhatja. Érdemes hát tisztában lennünk vele, az aranyeresség mely fajtájában szenvedünk, hiszen a kezelési mód is ettől függ.


Biztosat csak szakember tud mondani, ezért mindenképp keressünk fel orvost, ha megjelennek a tünetek. A Dr. Bánfalvi Aranyér Központ munkatársai erre specializálódtak: alapos kivizsgálással, személyre szabott tanácsadással, modern eszközök használatával, korszerű gyógymódokkal segítik a hozzájuk fordulókat. Nyugodtan, szégyenérzet nélkül beszélhetünk előttük panaszainkról, az őszinte beszélgetések során választ kaphatunk a felmerülő kérdéseinkre.


Mivel a külső és a belső aranyér kezelése is más-más módon történik, először annak megállapítása szükséges, mi melyikben szenvedünk.


A belső aranyér


A belső aranyér a testünkön belül helyezkedik el, és az a feladata, hogy segítsen visszatartani az akaratlan székelést és a gázokat. Alapjában véve nem okoz gondot, ám ha kitágul vagy megsérül, aranyerességről beszélhetünk.


A belső aranyér betegségének négy stádiuma van. Az első stádiumban a belső aranyér nem türemkedik ki, de székeléskor vérzés jelentkezhet. Sokszor nem is veszünk róla tudomást, mivel különösebb fájdalmat nem okoz.


A második stádiumban már előfordul, hogy az aranyér székeléskor kitüremkedik, de magától vissza is húzódik: ekkor már gyakran érezzük, hogy baj van. Ha időben fordulunk orvoshoz, a kezelés is egyszerűbb és gyorsabb.


A harmadik stádiumnál már szükségessé válik az aranyér visszanyomása, hiszen magától nem húzódik vissza székelés után. Nem túl kellemes dolog ez! Ha erre kényszerülünk, mossunk kezet, és lágyan, ellazulva, erőlködés nélkül próbáljuk meg visszahelyezni a kikandikáló részt a végbélbe.


A negyedik stádiumban az aranyér visszahelyezése már nem lesz lehetséges. Itt valószínűleg már csak műtéti eljárás fog segíteni.


A külső aranyér


A külső aranyér a testen kívül, a végbélnyílás szélén kialakult, bőrrel fedett visszér kitágulása. Jellemző tünetei a rendszeres duzzanat, bevérzés esetén a feszítő fájdalom, a viszketés, a nehezített ülés, illetve a mindennapos pecsételő vérzés.


Ha jól kitapintható a duzzanat a végbélnyílás mellett, akkor valószínűleg külső aranyerünk van. Gyakran vérrög is kialakul ezen a területen, ez okozza a szúró érzést. Ám ezek a tünetek pár nap után enyhülnek.


Ami fontos: a külső aranyeret nem szabad megpróbálni a végbélbe visszahelyezni! Mivel ez nem belülről kikandikáló aranyér, nem is lehet.


Ha bármilyen panasz jelentkezik, keressünk fel inkább egy proktológust!

Irány a webshop!