Ajtó a szabadba

A terasz és az erkély közös tulajdonsága, hogy a lakásból (terasz esetén nem csak onnan) megközelíthető. A szeparációról ajtó vagy ajtó és ablak együttesen gondoskodik.


Milyen az ideális erkély-/teraszajtó?


Ahogy a nyílászárókra általában, úgy ezekre a termékekre is igaz, hogy készülhetnek fából, fémből vagy műanyagból. Műanyag és fém kivitel esetén egyedi ízlés szerint lehet kérni a fólia színét vagy mintázatát, hogy minél inkább illeszkedjen a ház stílusához. Sokan a klasszikus fehér erkélyajtót tekintik irányadónak, pedig a műanyag nyílászáró ennél sokkal több lehetőséget rejt. Előállítása a legolcsóbb a piacon, ráadásul egyszerűen variálható, mind méretét, mind mintázatát tekintve. Megbízható műanyag ajtók széles választékát találja az RS Ablak kínálatában.


A teraszajtók 5 típusa


Az erkélyek tekintetében elég szűkös a választási lehetőség, pláne, ha társasházról vagy panelről van szó. Viszont, akinek terasza van, több típusú megoldás is a rendelkezésére áll.


  • Egyszárnyú: a klasszikus. Pénztárcabarát, hagyományos kivitelezés. Amivel modernizálni lehet, azok a földtől plafonig érő fix elemek vagy ablakok. Praktikusság szempontjából érdemes a bukó-nyíló kivitelt beszereltetni.
  • Kétszárnyú: Egyre kevesebb otthonban figyelhető meg a kétszárnyú ajtó, pedig amellett, hogy praktikus, mivel akár az egész falfelületet kinyithatjuk, eleganciát sugároz. Mivel a szárnyak befelé nyílnak, ezért a berendezéskor ezt is figyelembe kell venni.
  • Emelő-toló: Ez a fajta ajtó két részből áll, ezért a legkisebb szélesség, ahová ilyet lehet tenni, az legalább 2,5 méter. A fix elemre tolható a nyílászáró másik része, amivel szabaddá válik a közlekedés. Impozáns, modern variáció, és a nyitási iránya nem bolygatja a belső teret.
  • Bukó-toló: Hasonló elven működik, mint az emelő-toló, csak ennél először bukóra állítjuk az ajtót, majd a kilincset magunk felé húzva toljuk oldalra. Magas küszöbe kevesebb szennyeződést enged a lakásba, viszont mozgáskorlátozottaknak nehezíti a közlekedést.
  • Harmonika: Hőszigetelt változata kitűnő helytakarékos választás, ráadásul szakít a konvencionális megoldásokkal.

A tökéletes teraszajtó titka a tervezés


Az ajtók típusainak a felsorolásából látszik, hogy egyik-másik darabnak milyen szükségletei vannak. Keresse meg az Ön igényeinek leginkább tetsző változatot és egyeztessen mindenképp szakértővel, hogy az adott elképzelés kivitelezhető-e. Kezdje a tervezést az RS Ablaknál, válassza ki álmai teraszajtaját, és bízza a többit az RS Ablak profi munkatársaira.

Irány a webshop!