A női húgycső diverticulum és paraurethralis ciszta tünetei, kezelési lehetőségei

A húgycső diverticulum egy kiemelkedő zsákocska, amely folyadékot vagy vizeletet tartalmaz, jellemzően elzáródás vagy húgycsőgyengeség miatt jön létre. Ez a rendellenesség a húgycső falában alakul ki, míg a paraurethralis ciszta a húgycsőnyílás közelében megjelenő, szintén zsákszerű képlet.


Milyen tünetekben nyilvánulnak meg?


Az urologiaikozpont.com szakemberei műtéti kimetszést javasolnak ennek orvoslására, melyet egy előzetes urológiai szakvizsgálat előz meg.


Milyen esetekben fontos bejelentkezni egy állapotfelmérésre? Amennyiben vizeletürítési nehézségek jelentkeznek. Gyakran visszatérő hólyagfertőzések szintén gyanúra adnak okot, ugyanis panghat a vizelet az elzáródás következtében. Ez pedig melegágya a fertőzéseknek. A vizeletcsepegés ugyancsak alapos kivizsgálást indokol. Ennek hátterében szintén állhat ciszta vagy diverticulum.


A hajlamosító tényezők között fontos megemlítenünk a húgycső fertőzését, traumatikus sérülését, illetve anatómiai eltéréseit. Ezek mindegyike közrejátszhat a rendellenesség megjelenésében.


Hogyan történik a műtéti kezelésük?


A Déli Klinika Urológiai Központ szakorvosai először egy urológiai szakorvosi vizsgálat keretén belül megvizsgálják a pácienst, elemzik a kórelőzményeket, majd ismertetik a műtét körülményeit, illetve az érzéstelenítés típusáról is részletes tájékoztatást nyújtanak.


Ezeknél az eseteknél nincs két egyforma eljárás, tehát a műtéti beavatkozás a páciensre szabott, ami azt jelenti, hogy a műtéti technológia a húgycső melletti ciszta súlyosságától, annak kiterjedésétől, valamint a beteg általános állapotától és meglévő betegségeitől, egyéni tényezőitől függ.


Ahogyan a fájdalomcsillapítás és az érzéstelenítés is személyre szabottan választandó, mindez természetesen a beteggel is egyeztetve zajlik. Lényeges tehát, hogy mindig egyénre szabottan történik a kezelés terv meghatározása, majd a procedúra elvégzése.


Mire figyeljünk a lábadozás időszakában?


A műtétet követően a szakemberek alapos tájékoztatás keretein belül ismertetik a sebkezelésre, illetve fájdalomcsillapításra vonatkozó teendőket, amelybe beletartozik a seb gondos tisztán tartása, fertőtlenítése, a túlzott fizikai aktivitás kerülése.


Amennyiben láz, gyulladás, vérzés jelentkezik, vagy szűnni nem akaró, fájdalomcsillapítóra sem reagáló fájdalmat tapasztalunk, haladéktalanul konzultálni kell a kezelőorvossal.


A gyógyulási idő egyénenként változó, ami természetesen a beavatkozás típusától is függ, viszont a szakember általi ajánlásokat mindenképpen fontos betartani, ezzel is segítve a mielőbbi felépülést.


A lábadozás idején kiemelten lényeges ügyelnünk az életmódunkra, lehetőleg kíméljük magunkat, kerüljük a megterhelő testmozgást, a túlterhelést, hiszen rengeteg múlik minden egyes tényezőn.


Irány a webshop!