A veseelégtelenség tünetei kutyáknál

A vesék szerepe kiemelkedő a kutya szervezetében: kiszűrik a vérből a felesleges salakanyagokat, szabályozzák a folyadék- és elektrolit, valamint a sav-bázis és foszfor- egyensúlyt, sőt, még a vérnyomást is. Ha ezek a folyamatok nem a megfelelő módon történnek meg, a salakanyagok felhalmozódnak a vérben, és kialakul a veseelégtelenség. Ez lehet régóta fennálló, vagyis krónikus, illetve akut is.


A veseelégtelenség kialakulásának okai és tünetei


A veseelégtelenség lehet valamilyen bakteriális fertőzés vagy mérgezés (pl. fagyálló, mazsola, szőlő vagy bizonyos gyógyszerek általi) következménye, ezenkívül kiválthatja az elégtelen folyadékfogyasztás miatti kiszáradás is. Akut esetben azonnal orvoshoz kell fordulni.


A fő tünetek az étvágytalanság, a hányás és a letargia, de jelentkezhet még kevés vizelet, merev járás, a fájdalom miatti púpos testtartás is. Krónikus formája akár egészen hosszú ideig is észrevétlen maradhat, de a megfelelő étrenddel és a BioZoo.hu kínálatában szereplő gyógynövények kutyáknak adagolásával máris sokat tehetünk a kutya egészsége érdekében.


Krónikus formáját a szomjúság, a vérszegénység, a híg vizelet, az étvágytalanság, a hányinger és a hányás, a székrekedés, a letargia, a fáradtság, a rossz lehelet és a szájfekélyek jellemzik. Vannak kutyafajták, amelyek genetikai okok miatt hajlamosabbak a veseelégtelenségre, ilyen például a németjuhász, a beagle, a cocker spániel, a csau csau és a doberman.


A betegség diagnosztizálása és kezelési lehetőségei


A betegség vér- és vizeletvizsgálatból, valamint ultrahang segítségével állapítható meg. Veseelégtelenségre utaló jel például, ha a vérben megemelkedik a különböző salakanyagok (azaz urémia, ilyen például a nitrogén) szintje. A tünetek észlelése esetén a legfontosabb a mielőbbi folyadékpótlás és a megfelelő étrend kialakítása.


Sokan az alacsony fehérjetartalmú étrendet részesítik előnyben, ilyen esetben azonban a kutyus nem jut elegendő tápanyaghoz. Kizárólag akkor érdemes ilyen étrendre váltani, ha a kutya vérében bizonyítottan nagy arányban vannak jelen salakanyagok. Minden esetben fontos azonban a mesterséges, káros anyagok elkerülése, a minél kevesebb foszforfogyasztás és az állati fehérjék előnyben részesítése.


Természetes gyógymódok veseelégtelenség ellen


A veseelégtelenség elkerülése, illetve a folyamatok lassítása és a mielőbbi gyógyulás érdekében természetes eredetű szerekkel is sokat tehetünk. A vese vérkeringésének javítására megfelelő például a galagonya és a gingko, a gyulladás csökkentésére a kukoricabajusz és a tarackbúza. A vizelet mennyiségének növelése is elengedhetetlen, ez leginkább a pitypang, a lucerna és a csalán segítségével érhető el.


A gyermekláncfű stimulálja a vese működését, a különböző vitaminok pótlása pedig elengedhetetlen, így hasznos a sörélesztő, a csipkebogyó, a szódabikarbóna, a kalcium, az Omega-3 zsírsavak és a Q10 koenzim is. Ezek kezelésre azonban nem alkalmasak, csupán a vesék munkájának támogatását teszik lehetővé.


Irány a webshop!