A Balaton egyik ékköve, Tihany

Hazánk számtalan természeti kinccsel büszkélkedhet, de az biztos, hogy még a külföldiek sorában is egyre többen vannak vele úgy, hogy ha meghallják, hogy Magyarország, akkor a Balaton jut elsőre vagy másodjára az eszükbe, ezenkívül pedig mindenképpen szerepel a bakancslistájukon, hogy eljussanak Magyarország legnagyobb tavához.

Ha északi part, akkor Tihany

Sokaknak hazánkban is a nyaralás egyet jelent valamelyik Balaton-menti falucska meglátogatásával, és még azoknak is folyamatosan meglepetést tud tartogatni, akik helyben laknak. Az idelátogatóknak először is el kell dönteni, hogy az északi vagy déli part a vonzóbb számukra. Ha az északi partot választják, akkor nem múlhat el nyaralás úgy, hogy valaki ne látogasson el Tihanyba.

Ha megvan a kiszemelt helyszín, akkor jöhet a szállás kiválasztása. Szerencsére napjainkra már olyan bőséges a kínálat, hogy sorra vehetjük a személyre szabott igényeinket, hogy leszűkítsük a választásunkat. Ebben segít az apartman.hu tihanyi szállásadókat bemutató oldala, amely mindegyik szállástípusból felvonultat jó néhányat, a szállodától kezdve az apartmanokon át a vendégfogadókig.

A kincses félsziget

A leginkább említésre méltó történelmi nevezetessége Tihanynak az apátság, amelyet I. András királyunk alapított 1055-ben. A templom mellé mára már egy látogatóközpont is épült, amely állandó kiállítása a szerzetesi létformát mutatja be, de emellett mindig találkozhatunk valamilyen időszakos kiállítással is.

Tihanyról sokaknak a tihanyi visszhang jut eszébe. Az erről elnevezett Visszhang-dombon egy kő is található, amely jelzi, hogy honnan hallható legjobban a visszhangunk. Ha megfelelőek az időjárási viszonyok, akkor erre az ún. echo-kőre állva hétszeresen verődik vissza a hangunk, és két másodperc múlva érkezik vissza hozzánk. A verődést természetesen a Tihanyi apátság fala biztosítja, amely 300 méterre helyezkedik el az echo-kőtől.

A félszigetet körbesétálva gyönyörű panoráma tárul elénk a Balatonra és környező hegyeire, szemben pedig a déli part sík fekvésű falvaira.

Számtalan látványosság

Ha elhagyjuk a történelmi városrészt, akkor nemsokára egy érdekességre bukkanhatunk, ugyanis Tihany maga is rendelkezik egy saját tóval, amelyet Belső-tónak neveztek el. Itt található meg a Balaton-felvidéki Nemzeti Park látogatóközpontja is, ahol a Levendula ház is megtekinthető.

A Levendula házban mutatják be a tihanyi-félsziget történetét, és ami gyerekes családok számára is vonzó lehet, hogy mindezt rövidfilmekkel és interaktív játékokkal teszik. Ezenkívül rendszeresen tartanak kézműves foglalkozásokat is, sőt, a levendula virágzásakor még illóolaj lepárlásban is részt lehet venni.

A Belső-tóval kapcsolatban az egyik érdekesség, hogy télen itt jóval előbb befagy a víz, így a korcsolyázók ide már nyugodtan kimerészkedhetnek, amikor még a Balatont megközelíteni sem szabad. A másik pedig, hogy a Belső-tó nyitva áll kutyusok fürdőzésére, így ha ellátogatunk ide, akkor biztos, hogy sok kutyával és kutyással ismerkedhetünk meg.

Irány a webshop!