Zsolnay Kulturális Negyed

Nyitás
09:00 órától
Zárás
01:00 órakor
Történet

A mérnök Gyugyi László fiatalon emigrált az Egyesült Államokba, ott épített karriert és kezdett hódolni szenvedélyének, a Zsolnay Gyár aranykorából származó díszkerámiák gyűjtésének. New York, London, Párizs és Bécs aukcióin szerezte meg az 1878-as párizsi világkiállítás sikerén felbuzdult megrendelők és műgyűjtők árveréseken forgó tárgyait. Gyugyi László a több mint 600 darabos kollekció felét ajándékként Pécs városára hagyományozta. A köztulajdonba került magángyűjteménynek helyet adó villaépület Zsolnay Júlia és férje, a lengyel nemesi családból származó építész, Sikorski Tádé lakóhelye volt.

Egyperces - szerző: Horváth Viktor, író

Réges-régen, amikor Isten és Lucifer angyal még jóban voltak, tehát amikor Lucifer még igazi angyal volt, de már bökte a csőrét, hogy ő csak mesterséges intelligencia – tehát hogy csak teremtmény az Úr gyönyörűségére, nos akkor régen, egy szép napon ez történt közöttük.
A Mennyek várfalain sétálgatva beszélgetek a szép napsütésben, mikor egyszer csak Lucifer gondolt egyet, lehúzta az ujjáról a gyűrűjét, feldobta, és ezt mondta:
– El tudja találni?
A gyűrű szállt, pörgött, csillogott-villogott az Univerzumban, egész galaxisokat szippantott be a karikája, és lökött ki a másik felén; Isten nézte, hogy pörög, aztán kirántotta a koltját, és durrantott egyet. Lucifer odaszaladt, és felvette a gyűrűt. Semmi.
– Nahát, mellé. Szentséges Atyám elhibázta. Nem hittem volna, hogy tévedni is tetszik tudni. Bizonyára öregedni tetszik.
– Eltaláltam, csak nem akartam tönkretenni a szép gyűrűjét. Átlőttem a lyukon. Tudja, ahol az ujja szokott lenni.
Erre Lucifer dühös lett:
– Még szép, hogy nem hiszem el. Azt akárki mondhatja – megint feldobta a gyűrűt, és most ő lőtt, de csak úgy célzás nélkül, hogy provokálja az Istent, mert tényleg nem hitte el, hogy az tényleg átlőtt a lyukon. A gyűrű leesett, Lucifer oda se ment, csak kajánul ezt mondta:
– Na látja! Most én is átlőttem a lyukon.
– Nem hinném. Nézze csak meg. Véletlenül telibe találta. Oda a jó kis gyűrű.
Lucifer odaszaladt, de késő volt. A megvadult anyag kiszabadult a gyűrű roncsai közül, őrülten cikázott az összekeveredett dimenziók és halmazállapotok között, griffek és szfinxek csatáztak a színek és az idő örvényében, aztán valami kis csengetés hallatszott, és idepottyant a Zsolnay Kulturális Negyed.

Komoly
Itt még olyan könyvtár is van, ahol a könyvek és az olvasók a gyár régi, hatalmas égetőkemencéiben találkozhatnak. Exkemence kiállítóterem is van – hátborzongató.
Fesztiválok, szabadtéri előadások, az egyetem intézetei, állandó kiállítások, boltok utcája kézműves termékekkel. Szépség és tudomány.
Ez volt régen a gyár, de a Zsolnay család lakóhelye is parkokkal és kertekkel, műtermekkel, jégtárolóval, ahol az egész nyarat kihúzhatta a jég a Zsolnayak kedvéért – a 19. századi nagy béke szelleme, a Monarchia fénykorának művészete.

Zsolnay Kulturális Negyed
+ 5Zsolnay Kulturális Negyed
+ 5Zsolnay Kulturális Negyed
+ 5Zsolnay Kulturális Negyed
+ 5Zsolnay Kulturális Negyed
+ 5Zsolnay Kulturális Negyed
+ 5Zsolnay Kulturális Negyed

Megközelíthetőség

A Főpályaudvarról és a Vásárcsarnok buszmegállójából a 4 és 4Y számú buszokkal közelíthető meg, majd a Zsolnay negyedtől.

Parkolási lehetőség a Zsolnay negyed parkolójában.

Elérhetőség
Név
Zsolnay Kulturális Negyed
Cím
7630 Zsolnay Vilmos út 37.
Telefonszám
+36304616216
Email
Nyitva tartás

hétfő: 09:00 - 01:00
kedd: 09:00 - 01:00
szerda: 09:00 - 01:00
csütörtök: 09:00 - 01:00
péntek: 09:00 - 01:00
szombat: 09:00 - 01:00
vasárnap: 09:00 - 01:00

Irány a webshop!