Zárdatemplom

Mi így ismerjük

A Római Birodalom „Minden börtönbe szentélyt és minden templomba börtönt” elnevezésű nagyszabású projektje a >Cella Septichorával dicstelen véget ért, ám a 18. századi egyházi és világi fejlesztők újraélesztették a programot.
Willhelm Franz Johann Bertrand von Nesselrode püspök rájött, hogy ha fegyencek csak egymással vannak összezárva, és kizárólag bűnöző ismerőseik vannak, soha nem fognak megjavulni, sőt még az is elromlik, aki véletlenül ártatlanul ül. Másrészt a szerzetesek az emberiség szolgálatának szentelik életüket, és ezért önmaguk feláldozásától sem riadnak vissza. És amúgy is bezárva élnek. Önként.
Nesselrode püspök úr tehát elrendelte a már épülő Miasszonyunk templom oldalépületeinek gyors áttervezését: négyszemélyes zárkákat alakítottak ki, ezekbe áthoztak néhányat a vármegyén tömlöcbe vetett gyilkosokból és útonállókból, hogy egyesével összeköltöztessék őket három-három szentéletű apácával.
Így nyitotta meg kapuit, azazhogy így zárta be kapuit az Úr 1727. évében felépített Zárdatemplom. Maga a zárda szó sikeres nyelvi brandépítéssel, lírai sűrítéssel utal a hitélet és büntetés-végrehajtás összevonására.
És vajon hogy sikerült Nesselrode püspök kísérlete? Az emberiséget szenvedéseitől megváltó börtönprogram folytatása itt: >Állatkert

Komoly
Ez a templom a Miasszonyunk Női Kanonokrend temploma – azaz a pécsi Notre Dame.

Történet

A Szent István teret délről a Miasszonyunk Női Kanonokrend temploma zárja.

A templom 1727-ben épült, akkor még barokk stílusban, majd romantikus ráncfelvarráson ment keresztül. Fokozza a stílus kavalkádot, hogy később összeépült a klasszicizáló zárdaépülettel. A szecessziós gimnáziumépülethez pedig egy kapubejáróval kapcsolódik.

Zárdatemplom
+ 2Zárdatemplom
+ 2Zárdatemplom
+ 2Zárdatemplom
Irány a webshop!