Tudásközpont

Nyitás
08:00 órától
Zárás
20:00 órakor

Történet

Letisztult formavilágú, modern és több mint 13 ezer négyzetméteres négyszintes épület őrzi a pécsi tudást. A hatalmas, korszerű épület a város és a dél-dunántúli régió információs és dokumentumigényeit elégíti ki, integrált könyvtár várja az olvasásra vágyó, tudásra éhes közönséget.

A Kaptárban a rengeteg izgalmas könyvön kívül, igazán különleges, impozáns látványossága a fogadó lépcsőház tere, az Univerzumot jelképező hatalmas mozaik, melynek alkotója Nagy Márta, Ferenczy Noémi-díjas pécsi keramikusművész. Ez a gyönyörű Zsolnay-porcelánból készült 600 négyzetméternyi burkolat, több mint 60 ezer darabból álló, 19 különböző színt tartalmazó szivárvány-díszítés, jelenleg hazánk modern építészetének a legnagyobb egybefüggő kerámiaburkolata.

Egyperces - szerző: Horváth Viktor, író

– Ez csodálatos – mondta a pécsi polgármester, amikor a terveket meglátta.
– Úúúúúúú – mondták a városházán a képviselők, amikor a tervek fölé hajoltak – ez valami gyönyörű. Egyúttal gyanakodva méricskélni kezdték egymást; féltek, hogy a pártelnökük kirúgja őket, ha egyetértenek a rivális pártok embereivel, de már késő volt, mert amint ránéztek a tervekre, önkéntelenül kiszaladt a szájukon, hogy úúúúúú.
Nagyszabású volt és elegáns. A tervező fellélegzett, és szerényen mosolygott.
– Köszönöm, uraim. Örülök, ha tetszik. Rengeteg munkám van benne.
– Azt elhiszem – mondta a polgármester – látszik, hogy szívvel-lélekkel csinálta. Az ott a vécé?
– Igen, polgármester úr. A dolgozók és az olvasók mosdói is közvetlenül a nagy olvasóterembe nyílnak. Így lesz a legjobb, tudja, ha sürgős, gyorsan ki lehet menni.
– Zseniális. Mint a pályaudvarokon és a piacokon. És az ott mi? Az a nagy kürtő, a földszinttől a tetőig.
– A neve Kaptár. A munkatársaimmal modellkísérleteken dolgoztuk ki a formáját, hogy a legjobb legyen az akusztikája. Ha a fogadószintre bemegy egy gyerekcsoport, kiabálni és tapsikolni kezdenek, a Kaptár visszhangzik, és a felerősített effekteket végig, az összes olvasóteremben, minden emeleten jól lehet majd hallani.
– Elképesztő – mondta a kulturális bizottság elnöke – hát ilyet még a pályaudvaroknak meg vásárcsarnokoknak sem terveznek. Ezt a gondosságot! És ezek a lodzsák? Jól látom, hogy a könyvtári dolgozók irodái is közvetlenül a nagy olvasóterembe nyílnak?
– Igen, de pontosítanom kell. Nem a terembe, hanem a nagy belső tér függőfolyosóira. Így a könyvtárlátogatók élete nem szakad el az ottani dolgozókétól. Lélekben részt vehetnek a munkájukban, tudja: fénymásolás, kávéfőzés, munkamegbeszélés, ajtócsapkodás, névnap, szóval minden, ami egy rendes munkahelyen van. Végül is emberek volnánk.– Milyen családias! – lelkesedett a Polgármester –. És látom, a gyerekkönyvtárat a 4. emeletre, a legtetejére tette. Így a leviharzó gyerekcsoportok majd visszazökkentik az eszetlen klasszika-filológusokat meg kulturális antropológusokat, hogy hékás, bocsánat, létezik a normális élet is!
– Igen, ezért van a lépcsőház is egybenyitva az olvasóteremmel.
– Minden, minden egybe van nyitva. Látom, a számítógépek is az olvasóteremben lesznek. Ha netán valami reszkető kecskeszakállú vén professzor a késő ókori kánonjogot akarná olvasni valami penészes könyvből, akkor hadd lássa már, hogy van, aki ezalatt a kopasz fejével, vastag aranyláncával, suhogós szabadidőruhában káromkodva pénzben pókerezik a neten. Tessék egymással szolidárisnak lenni. Hogy tudta ezt így megcsinálni?
– Hát bizony, nem volt könnyű. Egy épületben mindig természetesen adódik egy csomó lehatárolás, már csak szerkezeti tényezők miatt is. És akkor ott állunk egy csomó halottian csöndes helyiséggel; a frász tör ki az ilyesmitől. Nem könnyű elkerülni ezt az idejét múlt építészetet, és nem is olcsó, de hát valamit valamiért.
Az egyik képviselő megkérdezte:
– Mi van, ha valaki olvasni vagy kutatni akar?
– Mi? Hol?
– Hát ebben a könyvtárban.
– Miben? Hol?

Komoly
A pécsi Tudásközpont nagyszabású, elegáns, nagyvonalú elgondolással, gondosan és jó ízléssel megtervezett közösségi tér – kitűnő közösségi tér. Társas élet, telefonálgatás, panoráma a Mecsek felé, könyvkölcsönzés, szabad idő, irodalmi beszélgetések, rendezvények, előadások, közművelődés. És szép is, rendkívül szép. Jó érzés ide belépni, és jó érzés itt időt eltölteni.

Elmélyüléshez, olvasáshoz, kutatáshoz ennél alkalmasabb helyeket is el tudunk képzelni.

Tudásközpont
+ 6Tudásközpont
+ 6Tudásközpont
Fotó: Ruprech_Judit
+ 6Tudásközpont
+ 6Tudásközpont
+ 6Tudásközpont
+ 6Tudásközpont
Fotó: Ruprech_Judit
+ 6Tudásközpont

Megközelíthetőség

A főpályaudvarról megközelíthető a 4, 4Y számú buszokkal, leszállás a 48-as téren.

Elérhetőség
Név
Tudásközpont
Cím
7622 Universitas utca 2/A
Telefonszám
+72 501 650
Nyitva tartás

hétfő: 08:00 - 20:00
kedd: 08:00 - 20:00
szerda: 08:00 - 20:00
csütörtök: 08:00 - 20:00
péntek: 08:00 - 20:00
szombat: 08:00 - 20:00
vasárnap: 08:00 - 20:00

Irány a webshop!