Szent Bertalan harangtorony

Zárás
23:00 órakor

Mi így ismerjük

A keleti blokk összeomlása előtt titkos szovjet rakétasiló üzemelt a mai mobil torony helyén. A rendszerváltás után, a rakéta leszerelése során az akna környékén a mélyben felfedezték a középkori Szent Bertalan templom maradványait. A romokat feltárták, a rakéta helyére pedig harangtornyot telepítettek – a fegyverzet eredeti hidraulikus emelőszerkezetének felhasználásával. Így a harangtorony egyszerre állít emléket a hidegháború vészterhes éveinek és a középkori plébániatemplomnak.

Komoly
Ha eljön a harangozás ideje, a torony a mélyből emelkedik ki; majd harangozás után visszaereszkedik. A mozgatható torony körüli beton alaprajz-jelzés a középkori Szent Bertalan plébániatemplom helyét mutatja. A templomot a hódító oszmánok lebontották, a köveit beépítették a szomszédos Dzsámiba.

Szent Bertalan harangtorony
+ 3Szent Bertalan harangtorony
+ 3Szent Bertalan harangtorony
+ 3Szent Bertalan harangtorony
+ 3Szent Bertalan harangtorony

Történet

A dzsámi 21. századi tornya. Az egyházközösség régi vágya volt, hogy a katolikus szertartásokat újra harangszó kísérje, ezért 2004-ben kaptak egy harangtornyot.

A harang ideiglenesen nem működik.

A három harang a három oszlopon tulajdonképpen egy mozgó szobor, amely képes toronnyá magasodni. 13 méter mélyről hidraulika emeli 13 méter magasra. A bronz szobor a hajdani templom névadóját, Szent Bertalan apostolt, a tímárok és a szőlőhegyek védőszentjét ábrázolja. Bertalan vértanúhalált halt Kr.u. 70-ben, brutális módon végezték ki. Elevenen lenyúzták a bőrét, keresztre feszítették, majd fejét vették. Ezért a szobor kígyója Bertalan tevékenységére, az ördögűzésre utal, a kereszt a szenvedést jelképezi, a szent bronzban is lecsupaszított teste pedig megnyúzását ábrázolja. A harangjáték és a kompozíció minden nap 7.00, 12.00 és 19.00 órakor megmozdul és megszólal.

Megközelíthetőség

A Főpályaudvarról és a Vásárcsarnok buszmegállójából a 4 és 4Y számú buszokkal közelíthető meg, majd az Árkádtól 500 métert az Irgalmasok utcáján felfelé kell sétálni.

Parkolási lehetőség a Kossuth tér alatti mélygarázsban.

Elérhetőség
Név
Szent Bertalan harangtorony
Cím
7621 Széchenyi tér
Nyitva tartás

hétfő: zárva
kedd: zárva
szerda: zárva
csütörtök: zárva
péntek: zárva
szombat: zárva
vasárnap: zárva

Harangjáték

Minden nap 7.00, 12.00 és 19.00 órakor.

Irány a webshop!