Sétatér

Zárás
24:00 órakor
Történet

A Szepesy szobor előtt húzódik a helyi védettséget élvező park öreg vadgesztenye- és platánsora.


Az 1800-as évek végén telepített fasor a pécsiek legkedvesebb fesztiváljainak szolgál otthonul a kellemes nyári estéken. A fasor menti Kioszk a Püspökvár délkeleti sarokbástyájának alapjaira épült. Historizáló építmény, már a 19. század végén a sétány társas életének szerves része volt. A Kioszkban sört mértek és fagylaltot árultak, a sétatéren pedig katonazenekarok fújták.

Egyperces - szerző: Horváth Viktor, író

Ez a hely mutatja a polgárosodás, a nyugati minták követésének igényét és azt, hogy a földesúri terhek alól felszabaduló Pécs a középkor és a kora újkor félparaszti településéből várossá érik. A sétatér a 19. század európai találmánya, közösségi tér, ugyanakkor az individuum kifutója, általános szabadidőközpont árnyas fasorral, térzenével, szobrokkal, padokkal.

Langyos tavaszi vasárnap délutánokon itt mutatták be új ruhájukat a művelt szépasszonyok irigy riválisaiknak és a garnizon hegyesre pödört bajszú katonatisztjeinek, itt emelgették egymásnak kalapjaikat a takarékpénztár hivatalnokai és az árvaszéki ülnökök, itt beszélték meg másnapi találkozóikat az ügyvédek és a magisztrátus tanácsosai. Polgárcsaládok tették közszemlére fehérruhás, eladósorba került lányaikat, gyárosok tárgyaltak kereskedőkkel és rendőrségi fogalmazókkal, joviális kanonokok vonultak el a munkásdalárda mellett a Szentháromság téri >plébániatemplom felé, nagystílű nemzetközi szélhámosok cseréltek eszmét Beethoven művészetéről a püspökség karnagyával.

Merev cilinderek és libbenő selyem, lovassági csákók és kicsiny matrózblúzok, elkapott pillantások és félénk mosolyok, finom intrikák és korrekt párbajmegbeszélések – hatalom és szerelem, virágok, fagyi, sör.

Komoly:
A napóleoni háborúk után a városvezetés egyszer s mindenkorra az örök béke mellett döntött, tehát lebontatták a püspökvár déli várfalát, feltöltették a sáncárkot, a helyükre pedig vadgesztenyefákkal beültetett sétányt terveztettek. Azóta béke van – '45-ben és '56-ban volt egy kevés lövöldözés.

+ 0

Megközelíthetőség

A Főpályaudvarról a 31, 32 és 35Y számú buszokkal közelíthető meg, majd a Barbakántól 250 métert kell sétálni.

Parkolási lehetőség a Barbakánnál.

Elérhetőség
Név
Sétatér
Cím
7621 Pécs, Sétatér
Nyitva tartás

hétfő: 00:00 - 24:00
kedd: 00:00 - 24:00
szerda: 00:00 - 24:00
csütörtök: 00:00 - 24:00
péntek: 00:00 - 24:00
szombat: 00:00 - 24:00
vasárnap: 00:00 - 24:00

Irány a webshop!