Püspökszentlászló történelmi emlékhely a Mecsekben, kastélya és temploma kiemelkedő későbarokk műemlék, a kastélypark arborétuma pedig kedvelt kirándulóhely.

A falu egyesíti magában a történelmi emlékhely szellemiségét az ősi természet és a kastélypark gyönyörű tereivel. A megújult kastély sokáig elzárt épülete kitárja kapuit és ez idáig nem ismert értékeit. A község históriája egészen a török hódoltság utáni századra nyúlik vissza, amikor Eszterházy Pál pécsi püspök templomot és nyári rezidenciát építtetett az elnéptelenedett településen. Ezen épületet újította meg Zichy Gyula püspök a 20. század legelején. Ezt követően a második világháború alatt Orsolya rendi apácáknak adott otthont az épület, majd kalandos történetében a válságos államszocializmushoz ért, amely alatt az 1955-ös esztendőben a püspöki nyaralóban tartották fogva a kommunista rendszer leghíresebb mártírját: Mindszenty József bíborost.
2015-re a kúria és a templom teljes felújításra kerül, amelynek keretein belül zarándokszállások létesülnek és látogatható lesz maga a megszépült, emlékeit és relikviáit kitáró kastély is.

További információ: http://puspokszentlaszloikastely.hu/kastely-arbore...

Püspökszentlászló
+ 3Püspökszentlászló
+ 3Püspökszentlászló
+ 3Püspökszentlászló
+ 3Püspökszentlászló

Megközelíthetőség

Autóval a 6-os úton kell végigmenni, majd a Cseresznyés útnál kell lekanyarodni Hosszúhetény felé.

Elérhetőség
Név
Püspökszentlászló
Cím
7694 Hosszúhetény, Püspökszentlászló
Telefonszám
+36 30 296 0467
Irány a webshop!