Összeszedtünk néhány olyan külföldi példát, amiket ha átvennének itthon is, boldogabb lehetne az élet. Sorozatunkban próbálunk olyan, Pécsett is alkalmazható ötleteket bemutatni, amelyek nem, vagy csak alig kerülnének pénzbe. Most a tömegközlekedési tájékoztatást vettük górcső alá!

Biztos feltűnt már, hogy Pécsett a buszmegálló tábla alatt elhelyezett információs tábla viszonylag apró betűkkel van szedve. Messziről nem látszik a megálló neve, és az sem, hogy milyen buszok járnak arra. Ha már a tábla alatt állunk, akkor is nehezen jövünk rá, hogy mi a helyes irány vagy hogy éppen hol állunk. Aki nem ismeri eléggé a menetrendet, nehezen igazodhat ki az ott látottakon. Persze, itt is akadnak kivételek, na meg olyanok, akik a telefon segítségével utaznak. Megnéztünk pár nagyvárost, ahol másképp csinálják!

BUSZMEGÁLLÓ AZ ALAGÚTNÁL


LONDON


Távolról is jól látszik. A táblákon messziről olvasható a megálló neve, az, hogy hova utazhatunk és az itt megálló buszok száma, valamint a menetrenden kívül van hálózati térkép, és betűrend szerinti megállólista is.


BUSZMEGÁLLÓ LONDONBAN
Londonban vannak megállók, ahol csak integetésre áll meg a busz, amivel időt és üzemanyagot takarítanak meg. Itt egyébként két megállótípust különböztethetnek meg. A kötelező megállóban (Bus stop) minden esetben meg kell állnia a busznak. Akkor is, ha nincs felszálló a megállóban és senki nem jelezte a leszállási szándékát a buszon. A feltételes megállóban (Request bus stop) csak akkor kell megállnia, ha van felszálló a megállóban vagy valaki jelzett a buszon.


PÁRIZS

Párizsban a megállókban látható az elérhető járatok térképe, rajta a megállók nevei, megállóként a járat közlekedési iránya, valamint a legfontosabb helyek, mint templomok, kórházak, hivatalok és iskolák piktogramjai. Emellett egyéb információk a felszállási lehetőségekről, a tarifákról és a jegyvásárlási lehetőségekről.A megállót jelző tábla tetején messziről olvasható a megálló neve, belül az irány szerinti végállomás, a járat száma és hogy melyik napokon közlekedik, mindez digitális kijelzővel, hogy változás esetén azonnal módosítható legyen.JERUZSÁLEM


A megálló neve itt is jó messziről olvasható, ráadásul három nyelven, ahogy a buszok száma és az végállomás neve is. Van hálózati térkép, menetrend és egyéb információk is, sőt egy máshol még nem látott remek ötlet, a megálló térképe is, ami nagy segítség az utazónak.A felülnézeti térképen számokkal jelzik a megállókat, és külön részletezik, hogy melyikből merre és milyen busszal utazhatunk. A térképen jelzik a tájékozódást segítő épületeket is.


A Pécs Aktuál korábbi cikke ebben a témában:

Jó példák, amelyek Pécset is boldogabb várossá tehetnék: a kukapiszoár!

PÉCS AKTUÁL/Fóris Gábor

Irány a webshop!