Pécsvárad a Mecsek legmagasabb csúcsa, a Zengő lábánál, a 6-os fő közlekedési út, a Pécs-Bátaszéki vasútvonal mellett fekszik, Pécstől 19 kilométerre, Baranya megyében. Pécsvárad műemlékekben, idegenforgalmi nevezetességekben gazdag város.

A Szent István által 998-ban alapított monostor tette országos jelentőségű állam- és egyházszervezési központtá, ezáltal lett már a középkorban város. Ezer esztendeje szerves központja a Keleti-Mecsek tájegységnek. A Mecsek hegység legmagasabb csúcsa, a 682 méter magas Zengő lábánál, a 6-os főközlekedési út mellett fekszik, Pécstől 19 kilométerre. A várban az egykori udvarház épületében vármúzeum várja a látogatókat, akik az ezeréves kápolnába is beléphetnek és megcsodálhatják a X. századi freskótöredéket, mely az ország legrégibb középkori freskója. A Szent Korona hiteles másolatát is megtekinthetik. A várudvaron romkert, fűszerkert, valamint állandó (Kígyós Sándor szobrász emlékkiállítása) és időszaki kiállítások, az Ispotályban illat- és sókamra várja a vendégeket, valamint étterem és szálloda is rendelkezésre áll. A pécsváradi ÉLMÉNYVÁR egész évben látogatható.

A Városi Könyvtár kiállítótermeiben Platthy György állandó kiállítását, László Károly Bali-szigeti kultikus szoborgyűjteményét, valamint grafikai gyűjteményét és a Nemes-Nágel Emlékszobát is megtekinthetik a látogatók. A Samu Géza Múzeum és Iskolatörténeti Kiállítás az egykori katolikus iskolában nyílt meg a millennium évében. A legfrissebb kiállítás, a Felvidéki Emlékszoba magánkezdeményezésként jött létre. A Felső piac, a mai Kossuth tér és környéke különösen értékes városrész, hiszen őrzi az árpád-kori – középkori településszerkezetet. A katolikus templom (Nagyboldogasszony-templom) délről, a református templom északról zárja le az egykori piacteret. A temetőben található Mindenszentek kápolna a XII. századból származik, de többször átépítették.

A Szentháromság teret délről a klasszicista stílusú régi városháza, északról a neogótikus új városháza keretezi. A Fülep Lajos Városi Művelődési Központ, Sportcsarnok és Tanuszoda a város mai központjában áll. A Pécsváradi Várszínházban az első darabot 2001-ben vitték színre. A Pécsváradi Leányvásár 300 éves gyökerekkel rendelkezik, de már fesztiválként is több mint 50 esztendős. A településen nagy hagyománya van a muzsikának: Városi Fúvószenekar, Ifjúsági Fúvószenekar, Pécsváradi Big Band, Szaxofon Kvartett, Pécsváradi Női Kamarakórus, moderntánc-formák, Nyugdíjasok Körzeti Egyesülete tánckara és férfikórusa. A kézművesség hagyományait a rendszeres kézműves vásárok és foglalkozások, de elsősorban elkötelezett művelőik őrzik.


Pécsvárad
+ 9Pécsvárad
Fotó: BECK
+ 9Pécsvárad
Fotó: BECK
+ 9Pécsvárad
Fotó: BECK
+ 9Pécsvárad
+ 9Pécsvárad
Fotó: BECK
+ 9Pécsvárad
Fotó: BECK
+ 9Pécsvárad
+ 9Pécsvárad
+ 9Pécsvárad
Fotó: BECK
+ 9Pécsvárad

Megközelíthetőség

Busszal az autóbusz-állomásról közvetlen járatokkal el lehet jutni Pécsváradra.

Autóval a 6-os úton kell végigmenni.

Elérhetőség
Név
Pécsvárad
Cím
7720 Pécsvárad
Telefonszám
+36 72 465 025
Irány a webshop!