Orfűi Malommúzeum

Történet

A malom maga volt a csoda a régmúlt évszázadok embere számára, ahogy az ördöngös szerkezetekkel a gabonaszemekből elővarázsolta az életet jelentő lisztet.

A malom maga volt a csoda a régmúlt évszázadok embere számára, ahogy az ördöngös szerkezetekkel a gabonaszemekből elővarázsolta az életet jelentő lisztet. Ezt élheti át Ön is Orfűn a Malommúzeumban, ahol többféle malomtípus – egy vízimalom, egy egykoron lóhajtásos szárazmalom és olajütő, valamint egy papírmalom – működését ismerheti meg a látogató.
A molnár nyári konyhájának kemencéje a mai napig használatban áll; tavasztól őszig kovásszal érlelt és kézzel dagasztott kenyerek sülnek benne ropogósra.

Egyperces - szerző: Horváth Viktor, író

Egyszer Mátyás király vadászat közben az orfűi vízimalomhoz vetődött; meglátta az udvaron a szép szál molnárlegényt, és odaléptetett hozzá a lovával, mert igen megszomjazott:
– Adjisten molnárlegény – mondta a király, miközben egyik szemével a gyalulatlan deszkából összeeszkábált asztalt, a másikkal pedig az asztalon álló ónkupát nézegette, és nagyot nyelt közben. A legény követte a király összevissza kalimpáló tekintetét, kitalálta, hogy szegény Mátyás szomjas, és így felelt:
– Fogadjisten felséges királyom, életemhalálom.
De itt elakadt, mert eszébe jutott molnárlegény kollégájának, Kinizsi Pálnak az ismert esete a királlyal. Kinizsi malomkővel zsonglőrködve kezdte katonai karrierjét, mikor inni kért tőle Mátyás. Szabad malomköve neki is volt, szerencsére nem túl nagy, fel tudta emelni, tréfából olykor még frízbiztek is vele a gazdájával, ha eléget ittak, szépen oda volt támasztva a fal mellé, nehogy elguruljon; már kapta volna is fel, hogy a kupa vizet odatartsa Mátyás elé a kövön; viszont, viszont, viszont több felől is kétségek gyötörték a molnárlegényt. Mi lesz, ha a kifinomult ízlésű, itáliai művészek között pallérozott királynak elege van a hasonló bombasztikus ötletekből? Egy eset még elment nála, rendben, adjunk az ilyen molnárnak valami feladatot a hadseregben, ahol legfeljebb az ellenségben tehet kárt, de most már hagyjanak békibe az ilyesmivel, mert rontja az esélyegyenlőséget. A végén mindenféle kigyúrt hármasszekrények kezébe kerül a hadvezetés, akiknek se képzettségük, se tehetségük nincs a hadművészethez, de még írni-olvasni sem tudnak, a diplomáciai érzékük pedig annyi, mint a bunkó Kinizsi Pálnak, akinek csak arra van esze, hogy törökök hulláival a foga között ugráljon csata után.
Ezek egy villanás alatt futottak végig a legényben, és közben Mátyáson is úgy látta, hogy mintha ő is elbizonytalanodna a furcsa ismétlődés lehetőségétől. Igen, az arányérzék és uralkodói felelősség nyilván besokall az ilyesmitől. Felejtsék el őt a cirkuszi erőművészek! Vagy hátha simán csak attól kap dührohamot a király, hogy már megint erősebb nála valaki. Ráadásul egy ilyen parasztféle. Még két három ilyen malomköves kaland, és oda a tekintélye. Mindenféle rigmusokat költenek róla Budán az utcagyerekek, gondolta a molnárlegény, hogy talán ezt gondolja a Mátyás király. Ráadásul talán már olyan szomjas, hogy akármilyen kunszt feldühítené. Vagy ha tetszene is neki a malomköves itatás, de nem jutalmazná őt meg semmivel. Az micsoda blama lenne! Azon fog röhögni a falu. Vagy ha megjutalmazza érte! Akkor meg azon fog röhögni a falu.
Mátyás kis ideig nézte a legényt, aztán nyelt még egy nagyot, és szomorúan ezt mondta:
– Nagyon megéheztem. Adnál-e nekem egy falás kenyeret egy kis szalonnával?

Komoly

A furcsa falunév legvalószínűbb eredete: barlangkijárat. És tényleg – ahogy a szomszédos Abaligetnél is –, erre törnek ki a Mecsek északi oldalának karsztvizei, meg is lehet nézni. A barlang szájának közelében a középkorban kolostort építettek a ciszterci szerzetesek, és biztosan őröltek is a patak erejének felhasználásával. A kolostorromot benőtte az erdő; a török hódoltság idejéből nincs adat, aztán a német telepesekkel beindult itt az élet; az államosítás után minden lepusztult, de manapság ismét virágzik. A vízimalom működőképes, meg lehet nézni a fából ácsolt áttételeket, fogaskerekeket, garatokat, a patak folyik, a gépek dolgoznak is a turistáknak, a lisztből kenyeret is sütnek, hagyományos módon, fával fűtött kemencében, sőt egy hajdani szárazmalom és egy olajprés is látható a szomszéd épületben. A legújabb bővítés papírmalmot és papírmerítő műhelyt adott régi malom együttesnek – mindent ki lehet próbálni.

Jegyárak

Egyéni belépők
Felnőtt belépő: 990 Ft/fő
Gyerek belépő (18 év alatt): 700 Ft/fő

Csoport kedvezmények 15 főtől:
Felnőtt csoport (18 év felett): 700 Ft/fő
Gyerek csoport (18 év alatt): 590 Ft/fő

Orfűi Malommúzeum
+ 1Orfűi Malommúzeum
+ 1Orfűi Malommúzeum

Megközelíthetőség

Feltöltés alatt...

Elérhetőség
Név
Orfű
Cím
7677 Orfű
Telefonszám
+3620 466 55 06
+36 20 554 91 12
Irány a webshop!