Ókeresztény Mauzóleum

Nyitva tartás
zárva
Történet

Méretei alapján magas társadalmi státusszal bíró római család sírépítménye lehetett.

Nem is olyan rég, 1975-ben találtak rá, ez lett a nagyközönség által is látogatható első földalatti sírkamra. Az ország területén eddig fellelt egyik legnagyobb méretű ókeresztény temetőkápolna az érmeleletek alapján a 4. század második felében épült. Alóla festett sírkamra került elő, három márványszarkofág maradványaival. Egy figurális faragványokkal díszített szarkofágot sikerült összeállítani a töredékekből. Falfestményein bibliai jelenetek láthatók: Dániel az oroszlánok vermében, Ádám és Éva a paradicsomban, melyek egyedülálló ábrázolások az egykori Pannónia területén. Az eucharisztikus fülke felett itt is megtalálható a pécsi világörökség jelképévé vált krisztogram.


Egyperces - szerző: Horváth Viktor, író

A kétezer éves freskók igazolják a rómaiak természettudományos érdeklődéséről alkotott elképzeléseinket.
A sírkamra déli falára nagy, barna petesejtet ábrázoló karikát festettek az alkotók, körülötte pedig csak úgy nyüzsögnek a versengő kis spermiumok. Ez egyben a törzsfejlődés kezdetét jelentő életfázis, az egysejtűek világának a megjelenítése.
Az északi falra tekintve evolúciós ugrást élünk át: egy növényt látunk; és bár a szár meg a levelek struktúrája alapján a növény csak egyszikű, már így is előrevetíti a fejlődés szédítő perspektíváit.
És valóban: az evolúció mámorában a pornográfia határán egyensúlyozva bontakozhat ki előttünk az Éden flórája és a faunája a Tudás fáján Éva felé tekergő Kígyóval, és magával a Nővel és a Férfival, amint teljesen meztelenül, ágyékuk előtt egy-egy nagy, zöld falevelet szorongatva állnak velünk szemben, majd egy Dániel prófétát ábrázoló képen már emlősök is szerepelnek – két barátságos oroszlán.
Ádám feje ugyan lekopott, viszont kárpótlásul Éva meztelen vállán még a bikinifelső pántjának napozástól fehéren maradt helye is látszik. Viszont Dániel miniszoknyája szalonképes, és a korabeli elvárásoknak megfelelő.

Komoly
A felszínen a restaurátorok szépen kiépítették a temetkezési templom alaprajzát, de ez csak jelzés. Aki látni akarja az igazit, az menjen le érte a föld alá – megéri.
Az ókorból inkább csak mozaikok maradtak ránk, és kevés falfestés, mert a vakolat sérülékeny, a dúlás pedig sok volt, és az idő is támadott. Itt viszont megnézhetnek párat. Gondosan restauráltak és színesek.

Ókeresztény Mauzóleum
+ 1Ókeresztény Mauzóleum
+ 1Ókeresztény Mauzóleum

Megközelíthetőség

Busszal a Főpályaudvarról, illetve a Vásárcsarnok buszmegállójából a 32 és 34Y számú buszokkal közelíthető meg, majd a Barbakántól 400 métert kell sétálni.

Parkolási lehetőség a Barbakánnál.

Elérhetőség
Név
Ókeresztény Mauzóleum
Cím
7621 Pécs, Szent István tér 
Telefonszám
+36 72 224 755
Nyitva tartás

hétfő: zárva
kedd: 10:00 - 16:45
szerda: 10:00 - 16:45
csütörtök: 10:00 - 16:45
péntek: 10:00 - 16:45
szombat: 10:00 - 16:45
vasárnap: 10:00 - 16:45

Irány a webshop!