Nyitás
10:00 órától
Zárás
16:00 órakor
Történet

A Néprajzi Múzeumban Baranya megye rendkívül gazdag nemzeti és nemzetiségi múltjának néprajzi emlékei láthatók, a kiállítás Baranya megye magyar, német és délszláv népcsoportjainak sokszínű népművészetét tárja a látogatók elé. Az emeleten egy XIX. századi, ormánsági házbelső idézi a régi idők magyar lakáskultúráját.

Baranya megye évszázadok során kialakult változatos etnikai összetételével és néprajzi értékeivel sajátos színt képvisel a Dél-Dunántúlon.
A Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Osztálya 1996-ban, a millecentenárium évében nyitotta meg állandó kiállítását, mely az itt élő népcsoportok hagyományos kultúrájáról nyújt átfogó képet, a millenium és a századelő idejétől az 1950-es évekig.

Az első teremben a megye tájföldrajzi egységeiről és a népcsopotok kapcsolatairól tájékozódhatunk. A környék településtípusairól, az építkezési technika sokszínűségéről, fejlődéséről fényképek és rajzok tájékoztatnak. Az egykori falusi hajlékok világát a vidékre jellemző válogatott bútorok mutatják be. A faragó pásztorok művészetéről különféle használati tárgyak adnak képet.

A második teremben a hagyományos baranyai textilekkel, a szőttesek és varrottasok jellegzetes változataival, valamint egyes néprajzi csoportok viseletével ismerkedhenek meg a látogatók.

A harmadik helyiségben a megye egykor sokrétű kézművességéből a népi fazekasok és kályhások készítményei láthatóak, az újkori régészeti leletektől a Zsolnay gyárban készült népies fajansz tárgyakig.
A negyedik teremben a legismertebb baranyai népszokás, a búsójárás kellékeivel ismerkedhet meg a látogató. A népi hangszerek mellett, itt láthatók a vallásos népélet tárgyai is.

Belépőjegyek:

Teljes árú: 1000 Ft

Kedvezményes ár: 500 Ft

Néprajzi Múzeum
+ 3Néprajzi Múzeum
+ 3Néprajzi Múzeum
+ 3Néprajzi Múzeum
+ 3Néprajzi Múzeum
Elérhetőség
Név
Néprajzi Múzeum
Cím
7621 Pécs, Rákóczi út 15.
Telefonszám
+36 72 315 629
Email
Nyitva tartás

hétfő: zárva
kedd: 10:00 - 16:00
szerda: 10:00 - 16:00
csütörtök: 10:00 - 16:00
péntek: 10:00 - 16:00
szombat: 10:00 - 16:00
vasárnap: zárva

Irány a webshop!