Néprajzi Múzeum

Jegyár
250 Ft-tól
Nyitás
10:00 órától
Zárás
16:00 órakor

Történet

A soknemzetiségű Baranya népcsoportjainak faragásait, sokszínű viseleteit, fazekas-és kerámiakultúráját, szőtteseit és hímzéseit, bútorait állították itt ki.

A Néprajzi Múzeumban Baranya megye rendkívül gazdag nemzeti és nemzetiségi múltjának néprajzi emlékei láthatók, a kiállítás Baranya megye magyar, német és délszláv népcsoportjainak sokszínű népművészetét tárja a látogatók elé. Az emeleten egy XIX. századi, ormánsági házbelső idézi a régi idők magyar lakáskultúráját.

Baranya megye évszázadok során kialakult változatos etnikai összetételével és néprajzi értékeivel sajátos színt képvisel a Dél-Dunántúlon.
A Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Osztálya 1996-ban, a millecentenárium évében nyitotta meg állandó kiállítását, mely az itt élő népcsoportok hagyományos kultúrájáról nyújt átfogó képet, a millenium és a századelő idejétől az 1950-es évekig.
Az első teremben a megye tájföldrajzi egységeiről és a népcsopotok kapcsolatairól tájékozódhatunk. A környék településtípusairól, az építkezési technika sokszínűségéről, fejlődéséről fényképek és rajzok tájékoztatnak. Az egykori falusi hajlékok világát a vidékre jellemző válogatott bútorok mutatják be. A faragó pásztorok művészetéről különféle használati tárgyak adnak képet.
A második teremben a hagyományos baranyai textilekkel, a szőttesek és varrottasok jellegzetes változataival, valamint egyes néprajzi csoportok viseletével ismerkedhenek meg a látogatók.
A harmadik helyiségben a megye egykor sokrétű kézművességéből a népi fazekasok és kályhások készítményei láthatóak, az újkori régészeti leletektől a Zsolnay gyárban készült népies fajansz tárgyakig.
A negyedik teremben a legismertebb baranyai népszokás, a búsójárás kellékeivel ismerkedhet meg a látogató. A népi hangszerek mellett, itt láthatók a vallásos népélet tárgyai is.

Belépők:
Felnőtt - 500 Ft
Diák/nyugdíjas - 250 Ft

Egyperces - szerző: Horváth Viktor, író

A folkmúzeum konzerv. Nézzük meg, hogy fogalmunk legyen elődeink életéről. Azokat a ruhákat tényleg hordták, de nem pont úgy, és nem pont azért, mint ahogy a mai nosztalgiáink azt elvárják. A 18-19. századi nyugati utazók, gróf Hoffmannsegg, Richard Bright az ország szépségén, a nép egzotikus szokásain és érdekes ruházatán túl az elmaradottságot is észrevették. De ha a külföldiekben nem bízunk, a magyar bennszülöttek írásaiból (Berzsenyi Dániel: A magyarországi mezei szorgalom…, Hölbling Miksa: Baranya vármegyének orvosi helyirata), szóval a magyar kortársaktól is képet alkothatunk a korabeli munkamorálról, ruházkodásról, higiéniáról, börtönviszonyokról, népességmegoszlásról, nemzetiségekről, gyógymódokról, iskolázottságról, erkölcsökről, táplálkozásról, agrárgazdálkodásról – leszámolhatunk az illúzióinkkal. Mindenesetre nézzük meg a Néprajzi múzeumot is.

Komoly
A Néprajzi Múzeum bemutatja a három baranyai etnikum, a magyar, a délszláv és a német népművészetét, lakáskultúráját.

Néprajzi Múzeum
+ 3Néprajzi Múzeum
+ 3Néprajzi Múzeum
+ 3Néprajzi Múzeum
+ 3Néprajzi Múzeum

Megközelíthetőség

Főpályaudvarról gyalogosan megközelíthető a Szabadság utcán keresztül.

Parkolási lehetőség a Rét utcában.

Elérhetőség
Név
Néprajzi Múzeum
Cím
7621 Pécs, Rákóczi út 15.
Telefonszám
+36 72 315 629
Email
Nyitva tartás

hétfő: zárva
kedd: 10:00 - 16:00
szerda: 10:00 - 16:00
csütörtök: 10:00 - 16:00
péntek: 10:00 - 16:00
szombat: 10:00 - 16:00
vasárnap: 10:00 - 16:00

Irány a webshop!