Nádor Galéria Art & Med Kulturális Központ

Történet

Az egykori szálló épületében 2009-ben kialakított galéria sorsa sokáig kétséges volt, miután nem volt állandó gazdája.Az egykori szálló épületében 2009-ben kialakított galéria sorsa sokáig kétséges volt, miután nem volt állandó gazdája. A PTE Művészeti Kar és az Általános Orvostudományi Kar összefogásával éledt újjá a nagy múltú, ám hányatott sorsú Nádor-szálló épülete, ahol tavasz óta fogadja a látogatókat a közös fenntartásban álló galéria. A tervek szerint jövőre a kiállításokon felül egyéb programok is várják az érdeklődőket a felújított épületben.

Az eredeti terv egy olyan galéria kialakítása és fenntartása volt, amely elsősorban a művészeti kar és az orvoskar diákjai, dolgozói számára szolgál kiállítótérként, ám mindez azóta továbbfejlődött: a galéria egyben közösségi térként is üzemel, és nem titkolt célja, hogy a egyetemistákon felül a városlakókat is megszólítsa, ugyanis Pécsen a Nádor életbentartása, megmentése közérdek is.

Egyperces - szerző: Horváth Viktor, író

A Nádor még államosított állapotában, a szocializmus évtizedei alatt is polgárság illúzióját, az értelmiségi létmódot jelentette; a kávéházban diákok beszélgettek betiltott művészekkel, az osztályon felüli étterem olcsó volt, a szálloda a legjobb a városban. A rendszerváltás előtt bezártuk és kifosztottuk, leromlott, életveszélyessé vált, pár éve valaki rendbe tetette a homlokzatot, belül továbbra is romos, viszont a hajdani kávéház helyén tágas művészeti galéria működik a csupasz beton meg téglafalak és rozsdás vasbetétek között – körülbelül világszínvonalon. A hajdan itt beszélgető, alkotó, lumpoló nagy színészek, írok, filmesek, festők, költők és zenészek szelleme a maga javára fordítja és hangulatfestő motívummá változtatja a romlás sújtotta enteriőrt. Csupasz téglafalak között nehéz hazudni.

Komoly
A címben az Art az egyetem művészeti karát jelenti, a Med pedig az orvosi kart, mert ez a két intézmény üzemelteti a galériát.

Nádor Galéria Art & Med Kulturális Központ
+ 0Nádor Galéria Art & Med Kulturális Központ
Megközelíthetőség

Parkolási lehetőség a Kossuth tér alatti mélygarázsban a Főpályaudvarról és a Vásárcsarnok buszmegállójából a 4 és 4Y számú buszokkal közelíthető meg majd az Árkádtól 500 métert az Irgalmasok utcáján felfelé kell sétálni.

Elérhetőség
Név
Nádor Galéria
Cím
7621 Pécs, Széchenyi tér 15.
Telefonszám
+36 20 401 4146
Nyitva tartás

hétfő: 11:00 - 19:00
kedd: 11:00 - 19:00
szerda: 11:00 - 19:00
csütörtök: 11:00 - 19:00
péntek: 11:00 - 19:00
szombat: zárva
vasárnap: zárva

Irány a webshop!