Mindenszentek temploma

Nyitás
16:00 órától
Zárás
17:00 órakor

Történet

A XII. században épült román stílusban, a város legrégebbi temploma. Pécsett a törökök csak ebben a templomban engedték a szabad vallásgyakorlást.

Várfalszerű kerítés veszi körül, a hajdani temető falai. Már a 13. század elején állt, a hódoltság alatt egyetlenként maradt keresztény kézen, közösen használták katolikusok, reformátusok és unitáriusok. 1588-ban a Pécsi Disputa színhelye, Skaricza Máté református és Válaszúti György unitárius lelkész itt rendezték híres hitvitájukat

Egyperces - szerző: Horváth Viktor, író

Ez Pécs időgépe – titkos. Árpád vezér leszármazottai építtették réges-régen, amikor még engedélyezett volt az időutazás. Miután elkészült, a gondos karmelita szerzetesek a kipróbálás során felfedezték az időparadoxont, majd újabb és újabb átépítésekkel zárták le a kvantumgenerátort. Így az évszázadok folyamán állandóan változó alaprajz a régészek tévedéseivel szövetkezve rejti el a konstrukció titkát.

A templom a városfalakon kívül áll, de várszerű falai védték a rablók támadásaitól – a kívülállás jól jött az oszmán hódoltság idején: ezért maradhatott meg kereszténynek. Dacolj a veszéllyel! Ne félj meglátogatni a Mindenszentek templomát!

Komoly
1588-ban itt rendezték meg a híres Pécsi Disputát, ahol török védnökség alatt zajlott az unitárius és kálvinista prédikátorok hitvitája. A hitviták végén a vesztest általában kivégezték, de itt mindenki győzött. Pécs életet ment.

Miserend

Csütörtök: 19.00

Mindenszentek temploma
+ 4Mindenszentek temploma
+ 4Mindenszentek temploma
+ 4Mindenszentek temploma
+ 4Mindenszentek temploma
Fotó: Sasvari Janos
+ 4Mindenszentek temploma

Megközelíthetőség

A Főpályaudvarról a 33 számú buszokkal közelíthető meg, leszállás az Ágoston térnél.

Elérhetőség
Név
Mindenszentek temploma
Cím
7625 Tettye utca 
Nyitva tartás

hétfő: zárva
kedd: zárva
szerda: zárva
csütörtök: 16:00 - 17:00
péntek: zárva
szombat: zárva
vasárnap: zárva

Miserend

Csütörtök: 19.00

Irány a webshop!