Liszt Ferenc-szobor

Zárás
24:00 órakor

Egyperces - szerző: Horváth Viktor, író

Egyes kutatók szerint Liszt Ferencet a civilizációval egyidős, sőt már a neolitikumban feltalált és azóta hatalmas sikertörténetet felmutató élelmiszeripari félkészáruról nevezték el. Ha így lett volna, sem lett volna szégyen létfontosságú tápláléknak lenni, ám egyáltalán nem ez a lényeg. Liszt igazi világsztár volt, királyok álltak sorban a kasszánál a koncertjei előtt, és a rengeteg külföldön élés, utazás és fellépés között néha Magyarországra is visszakeveredett. 1846-ban végigjárta a vidéket, Pécsen a püspök látta vendégül, a koncert után Ferenc kilépett a palota teraszára friss levegőt szívni, nézett jobbra, nézett balra, meglátta a Székesegyházat, ekkor eszébe jutott Bach Miserere mei Deus kezdetű műve, erről eszébe jutott saját, Missa Solennis zur Einweihung der Basilika in Gran című műve, amelyet még meg sem komponált az esztergomi bazilika felszentelésére, hiszen a pécsi püspök is még csak ezután lesz esztergomi érsek, ráadásul Festetics Leó gróf áskálódni kezdett a majdani érseknél, tehát a jelenlegi pécsi püspöknél Liszt megbízatása ellen, mert ő a régi, fegyelmezett egyházzenét szerette, nem pedig aLiszt-féle romantikus összevissza száguldozást, szóval hirtelen minden túl bonyolult lett, és mire Ferenc hátrafordult volna, hogy visszamenjen a püspökhöz a szalonba, eltűnt az ajtó, és ő ott állt a 20. században bronzból.

Komoly
Lisztet németnek nyilvánították a náci Németország és Ausztria kultúrpolitikusai – ám ez ellen ő már az előző évszázadban tiltakozott. A nyelvet törte, de magyarnak vallotta magát – akkor ez fontosnak tűnt.

A szobrot Varga Imre komponálta a püspöki palota jelképes erkélyére.

Történet

A Püspöki Palota bejáratától balra, egy jelképes erkélyen áll Varga Imre alkotása, a Liszt Ferenc pécsi koncertjének emléket állító lemezplasztika.

A világhírű komponista 1846. október 24-i látogatására emlékeztet, amikor is a pécsi püspök vendége volt. Itt komponálta az "Esztergomi miseként" ismertté vált szerzeményét – hiszen a megrendelőből püspökből esztergomi prímás lett. Liszt alakja a Székesegyház felé néz, a hagyomány szerint azért, hogy a bazilika harangjainak zúgását hallja, s általa ihletet merítsen.

Liszt Ferenc-szobor
+ 0Liszt Ferenc-szobor
Fotó: Sasvari Janos

Megközelíthetőség

A Főpályaudvarról a 34, 35 és 36Y számú buszokkal közelíthető meg, majd a Barbakántól 200 métert kell sétálni.

Parkolási lehetőség a Barbakánnál.

Elérhetőség
Név
Liszt Ferenc szobor
Cím
7621 Pécs, Dóm tér
Nyitva tartás

hétfő: 00:00 - 24:00
kedd: 00:00 - 24:00
szerda: 00:00 - 24:00
csütörtök: 00:00 - 24:00
péntek: 00:00 - 24:00
szombat: 00:00 - 24:00
vasárnap: 00:00 - 24:00

Irány a webshop!