Lantos Ferenc állandó kiállítása

Jegyár
300 Ft-tól
Nyitás
10:00 órától
Zárás
16:00 órakor

Történet

Pécs egyik legfrissebb tárlata 2013 decemberétől látogatható. Lantos Ferenc Kossuth-díjas művésznek a Janus Pannonius Múzeum tulajdonában lévő alkotásaiból és a művész által Pécs Megyei Jogú Városának adományozott művekből állt össze.

Ez utóbbiak között 125 műtárgy szerepel: nagyméretű olaj- és akrilképek, valamint rajzok, kollázsok, sokszorosított grafikák. A tárlatot Pinczehelyi Sándor képzőművész, Lantos Ferenc tanítványa válogatta és rendezte. A helyszínen több, Lantos Ferenc munkáit bemutató kiadvány is megvásárolható, és a múzeum munkatársai múzeumpedagógiai foglalkozásokat is szerveznek.

Belépőjegy
Teljes árú belépő: 600 Ft
Kedvezményes árú belépő: 300 Ft

Egyperces - szerző: Horváth Viktor, író

– Mik ezek az ábrák? – kérdezte Jancsi.
– Nem tudom – felelte Juliska –, mindenféle színes, geometrikus foltok.
– Szerintem itt valami titkos rend működik. Ez valami rejtjel vagy titkosírás, vagy valami ősi természetvallás mágikus protokollja – mondta Jancsi, aki kulturális antropológiát tanult szülővárosa egyetemén.
– Szerintem pedig egy ismeretlen civilizáció üzenete a galaxis másik végéből – mondta Juliska, aki a pszichiátria szakvizsgájára készülő rezidens volt a pécsi egyetem klinikáján. – Vagy talán a mézeskalácsház kemencéjének aljában a boszorkány maradványaiból összegyűlt hamu mintázata.
– Vajon mit gondolt közben a festő? – kérdezte Jancsi.
– Ugye?! – mondta Juliska.
– Megcsókolhatlak? – Kérdezte Jancsi.
Juliska erre nem felelt, de a kiállításra másnap is elmentek.

Komoly
Lantos Ferenc képein nem találjuk meg az emberi test felismerhető, biztonságot adó formáit, viszont megtaláljuk az arányok és a szerkezet nyelv előtti üzenetét. Nem találunk jelképeket és civilizációs kódokat, viszont megtaláljuk az Élet kulcsmozzanatait, az Univerzum mozgásának elveit. Nincs napocska, kisautó, házikó és patakból ivó őzike – itt a variáció kultúrája forgatja új minőségbe az ismétlődés mintázatait, ez a tér és az idő felfedezése.

A Martyn tanítvány Lantos Ferenc nem csak strukturalista festő volt – éppilyen jelentős művészetpedagógiai munkássága is. Feleségével, Apagyi Mária zongoristával művészeti iskolát alapítottak, ahol a növendékek a művészeti ágak közös gyökereit megtalálva, alkotva és rögtönözve tanulnak.
Lantos Ferenc állandó kiállítása
+ 6Lantos Ferenc állandó kiállítása
+ 6Lantos Ferenc állandó kiállítása
+ 6Lantos Ferenc állandó kiállítása
+ 6Lantos Ferenc állandó kiállítása
+ 6Lantos Ferenc állandó kiállítása
+ 6Lantos Ferenc állandó kiállítása
+ 6Lantos Ferenc állandó kiállítása
Fotó: Fuzi Istvan

Megközelíthetőség

Megközelíthető a Széchenyi térről gyalogosan.

Elérhetőség
Név
Lantos Ferenc állandó kiállítása
Cím
7621 Király utca 19.
Telefonszám
+36 30 833 8710
Nyitva tartás

hétfő: zárva
kedd: 10:00 - 16:00
szerda: 10:00 - 16:00
csütörtök: 10:00 - 16:00
péntek: 10:00 - 16:00
szombat: 10:00 - 16:00
vasárnap: zárva

Irány a webshop!