Kálvária

Zárás
23:00 órakor

Mi így ismerjük

Az emberek nem kínozzák meg és nem végzik ki készakarva egymást – legalábbis Pécsen nem. De azért biztos, ami biztos, ezt a kálváriát elzárták a külvilágtól, a közönség csak a kapu rácsán át nézhet be, nehogy az a régi ostobaság újra megtörténjen.

Látogassanak el ide, biztonságban lesznek: önök benézhetnek, de a borzalmas ókori kivégzés nem tud kijönni az embermagasságú falak közül, míg a kivételes és meglepő jézusi tanítás szabadon terjedhet mindenfelé – elvileg.

Komoly
A kis klasszicista kápolna 1814-ben épült.

Történet

Meredek lépcsősor vezet a városfal északi kapuja közelében Krisztus szenvedéstörténetének emlékművéhez.

A hely szakralitása és a lenyűgöző panoráma azonban megéri a fáradságot. A 13. században itt állt Corpus Christi kápolna helyén, a jezsuiták kezdeményezésére épültek a stációk, 1814-ben pedig az egytornyú kápolna, egyik legkorábbi klasszicista körtemplomunk. A pécsi kálvária érdekessége, hogy a stációk elhelyezése eltér a megszokottól, ugyanis nem alulról felfelé, átlósan következnek egymás után, hanem a nyugati oldalon kezdve haladnak felfelé, majd a keleti oldalon lefelé. További érdekesség az új pihenő terasz. Ugyanis itt alkalmazták először a TioCem nevű új cementtípust. A felhasználásával készült betonburkolat felülete napsugárzás hatására kémiai reakcióba lép, így képes a levegőben található szennyezőanyagok megkötésére. Az új látványosság a Nyolc Boldogság Terasz nevet viseli. A nyolc boldogságot a terasz padozatába fektetett „beton-pecsétek” jelenítik meg

Megközelíthetőség

A Főpályaudvarról 32 és 34 számú buszokkal közelíthető meg, majd az Alagúttól 100 métert kell sétálni.

Parkolási lehetőség a Barbakánnál.

Elérhetőség
Név
Kálvária
Cím
7625 Kálvária utca
Nyitva tartás

hétfő: zárva
kedd: zárva
szerda: zárva
csütörtök: zárva
péntek: zárva
szombat: zárva
vasárnap: zárva

Irány a webshop!