Egyetemi Kampusz

Mi így ismerjük

Egyetem a régi Zsolnay gyárban? Igen, bármit összevonhatunk bármivel – a lényeg, hogy a szintézis a hasznunkra váljon. A mai konzervatív ám egyszersmind haladó szellemű városvezetés a 18. századi von Nesselrode püspök a szerzetesi missziót a büntetésvégrehajtással egyesítő újításából kiindulva a régi kerámiagyár működését a korszerű egyetemi oktatással egyesítette. A képzőművész tanárok kézzel festik a Zsolnay teáskészletek pásztorjeleneteit, és a hallgatók tolják be az árut az égetőkemencékbe.

Komoly

A hajdani gyárépületekben most a Pécsi Tudományegyetem intézetei működnek. A Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék, Képzőművészeti Intézet, Zeneművészeti Intézet, egyetemi színház, könyvtár. A könyvtár valóban a hajdani kemencék belsejében van.

Történet

Az úttest alatti alagútban szállították oda-vissza az anyagokat, a gyártás kellékeit. Az egyetemet és a Zsolnay Negyedet összekötő hidat 2011-ben adták át, mely mára a terület jelképévé vált. A rideg iparépületek közoktatási funkciót kaptak a felújítás során. A Pécsi Tudományegyetem Kommunikáció- és Médiatudomány Tanszéke és a Képzőművészeti és Zeneművészeti Intézet kapott helyet a hajdani raktárakban és agyagtárolókban. Az Egyetemi Könyvtár négy hatalmas égető kemencében és az égetést előkészítő termekben működik, a Janus Egyetemi Színház pedig a szigetelő-megmunkáló csarnokot hasznosítja.

Egyetemi Kampusz
+ 1Egyetemi Kampusz
Fotó: Sasvari Janos
+ 1Egyetemi Kampusz
Fotó: Sasvari Janos

Megközelíthetőség

A Főpályaudvarról és a Vásárcsarnok buszmegállójából a 4 és 4Y számú buszokkal közelíthető meg, majd a Zsolnay negyedtől.

Parkolási lehetőség a Zsolnay negyed parkolójában.

Elérhetőség
Név
Egyetemi kampusz
Cím
7630 Zsolnay Vilmos utca 16.
Telefonszám
+36304616216
Irány a webshop!