Nyitás
10:00 órától
Zárás
18:00 órakor
Történet

Az északi és nyugati római provinciák késő római temetőiben általában nem volt jelentősebb mennyiségű kőből épített temetkezőhely. Sopianae ókeresztény temetőjének a sajátossága, hogy itt nagyszámú ilyen építmény koncentrálódott. Ezek kisméretű, családi sírkamrák és nagyobb közösségi sírboltok, temetői építmények.

IV. századi késő római-ókeresztény temető
Az UNESCO által 2000-ben a világ kulturális öröksége részének nyilvánított temető adta meg a pécsi világörökségi helyszínek választott jelképét, a Krisztogramot. A kereszténység első szimbólumát a Péter-Pál sírkamrában is megtalálták. 312-ben a Milvius-hídi csata előtt Constantinus császárnak ez a jel jelent meg látomásként, a következő szavak kíséretében: "E jelben győzz!" Krisztus nevének görög kezdőbetűi (X=khi, P=rho) mellett a pécsi példányon a másik két betű (A=alfa, w=ómega) is közvetlenül Krisztusra utal. "Én vagyok az alfa és az ómega, a kezdet és a vég."

Cella Septichora - A hétharéjos kápolna
Feltehetően egy előkelő személy vagy család mauzóleumának épült a 4. század második felében. 4-6 méter mélyen, az egykori római építkezési szintre ereszkedve láthatjuk a falakat, melyek néhol 2 méter magasan is megmaradtak. Valójában az építmény ebben a formájában jórészt a föld alatt helyezkedett el. Építését valószínűleg soha nem fejezték be, legalábbis erre utal, hogy a feltárás során nem kerültek elő tetőfedő téglák, sem temetkezésre utaló leletek. Vélhetőleg az egyre szaporodó barbár betörések miatt állt le az építkezés, bár a falakra a középkorban fából készült tetőszerkezet kerülhetett.

Péter-Pál sírkamra
A 4. század végén épült. A felső szinten lévő kápolna halotti lakomák tartására szolgált, az alatta lévő sírkamrába kis előcsarnokon keresztül lehetett bejutni. A sírkamra épen maradt boltozatát falfestmények díszítik. Bejáratával szemben a Krisztus-monogramra mutató Péter és Pál apostol láthatók. A keleti oldalt Noé az olajfaágat hozó galambbal, az Istenszülő a kisded Jézussal, és a kemencébe vetett babiloni ifjak ábrázolása díszíti. A nyugati fal freskóján is több jelenet látható: Jónás, amint a tengerbe vetik, Dániel az oroszlánok barlangjában, ill. Ádám és Éva a paradicsomban.

Korsós sírkamra
Ezeknek egy része festett, belső terük bibliai jelenetekkel és ókeresztény szimbólumokkal díszített, ami tovább növeli az emlék együttes egyediségét, egyetemes kulturális értékét. A felszín alatti sírkamra itt is temetkezési hely volt, a felső épület halotti lakomák helyszíne lehetett. Itt emlékeztek meg az elhunytról halála évfordulóján. Mészkőből épült, belső oldalait márvány utánzatú festés borítja, az édenkert kerítését szimbolizáló rácskerítés mintázattal, közte virágokkal. Nevét a fali fülkében látható, festett korsóról kapta. A korsó és pohár ábrázolása a mennyországbeli felfrissülést jelképezhette. Az ásatások során előkerült római érmék arra utalnak, hogy a 370-380-as években temetkeztek ide.

Jegyárak

Kombinált belépő (Cella Septichora Látogatóközpont + Ókeresztény Mauzóleum):
Teljes árú: 1900 Ft
Diák / pedagógus / nyugdíjas: 1.100 Ft
Fogyatékkal élők részére (igazolvány felmutatásával): 300 Ft

6 éves kor alatt ingyenes.


További információ a világörökségi helyszínek és a Középkori Egyetem jegyárairól, jegycsomagjairól a https://www.pecsorokseg.hu/weboldalon található.

Cella Septichora Látogatóközpont
+ 4Cella Septichora Látogatóközpont
+ 4Cella Septichora Látogatóközpont
+ 4Cella Septichora Látogatóközpont
+ 4Cella Septichora Látogatóközpont
+ 4Cella Septichora Látogatóközpont
Fotó: Tóth László

Megközelíthetőség

Vasútállomásról induló járatok: 30, 31, 32, 34, 34Y, 35, 35Y, 130
Vásárcsarnoknál megáll: 30, 31, 32, 34Y, 35Y, 103, 130
A 30,103(Klinikák) és 130(Klinikák) számozású buszok sokkal sűrűbben járnak és a Kodály Zoltán úti megállónál kell leszállni. Ez kb. 100 méterre van a Barbakán megállótól.

Parkolás:

Gépkocsival legközelebbi parkolás a Barbakán téren és a környező utcákban lehetséges
fizetős parkolóhelyen. A Szent István térre és az Apáca utcába csak előre megváltott engedéllyel lehet behajtani.
Elérhetőség
Név
Cella Septichora Látogatóközpont
Cím
7621 Pécs, Szent István tér
Telefonszám
+36 30 701 3771
Nyitva tartás

hétfő: zárva
kedd: 10:00 - 18:00
szerda: 10:00 - 18:00
csütörtök: 10:00 - 18:00
péntek: 10:00 - 18:00
szombat: 10:00 - 18:00
vasárnap: 10:00 - 18:00

április 1-től október 31-ig:

kedd–vasárnap: 10.00–18.00
pénztárzárás: 17.30november 2-től március 31-ig:
kedd–vasárnap: 10.00–17.00
pénztárzárás: 16.30Szünnap: hétfő

Irány a webshop!