Nyitva tartás
zárva

Bükkösd község Baranya megyében, a Szentlőrinci kistérségben helyezkedik el.

Csodálatos természeti környezetbe fekvő mai Bükkösd három település egyesítéséből jött létre. 1950-ben a völgy keleti oldalán fekvő Megyefa, majd 1979-ben az elnéptelenedő Gorica csatlakozott Bükkösdhöz. Napjainkban 1300 fő él a településen, mely Cserdi Községgel alkot körjegyzőséget.

Bükkösd neve viszonylag későn, 1448-ban bukkan fel írott forrásokban, Nagybekes alakban. A magyar bükkös, bükkerdő jelentésű főnévből alakult ki. A Megyefa helynév a Megyefalva név rövidült változata. Gorica neve 1542-ben még Erdi volt. Bükkösd neve ekkor Bykesd változatban fordult elő. Az Erdi nevet a betelepülő délszlávok cserélték fel Goricával, a magyar név átfordítása révén, amely szintén kis erdőt, erdőcskét jelent. A török hódoltság végére mindhárom egykori falu területe lakatlan pusztává vált, az 1700-as években magyarok, majd németek telepedtek itt meg. A mai Bükkösdöt a XVIII. századtól a Horváth, a Petrovszky majd a Jeszenszky családok birtokolták.

A műemléki védelem alatt álló Petrovszky-, később Jeszenszky-kastélyt, Baranya megye legelegánsabb homlokzatú barokk kastélyaként tartják számon. Tervezője Fischer von Erlach, Mária Terézia híres építésze volt.

2011-ben nyitotta megy kapuit az ország legnagyobb magán kézben lévő ökoparkja, a Bükkösdi Vadaspark és Ökopark, mely a Dél-Zselic és a Nyugat-Mecsek lankáinak találkozásánál terül el.

A park területén vadaspark, vadaskert, valamint a honos és őshonos magyar háziállatok részére karámrendszer került kialakításra. Az ide érkező látogatók különféle vízi, szárazföldi szárnyasokat, valamint a Magyarországon előforduló nagyvad fajokat láthatják saját természetes környezetükben. A vadasparkban séta és túra útvonalak kerültek kialakításra, ahol természetes közegükben tekinthetők meg a park állatai.

További információ: https://okobukkosd.hu/+ 1
+ 1

Megközelíthetőség

A település busszal és vonattal is egyaránt megközelíthető, busszal az autóbusz-állomásról, vonattal a főpályaudvarról indulnak járatok. Autóval a 6-os úton kell menni Szentlőrinc irányába.

Elérhetőség
Név
Bükkösd
Cím
7682 Bükkösd
Telefonszám
+36 73 579 560
Nyitva tartás

hétfő: zárva
kedd: zárva
szerda: 10:00 - 18:00
csütörtök: 10:00 - 18:00
péntek: 10:00 - 19:00
szombat: 10:00 - 19:00
vasárnap: 10:00 - 18:00

Irány a webshop!