Barokk Pavilon

Nyitás
08:00 órától
Zárás
18:00 órakor
Történet

Építésének pontos idejét nem ismerjük, nagyjából 200 esztendős. A klasszicizáló, késő barokk időszak divatos épületei voltak az ilyen ún. kisarchitektúrák, a maga nemében ez Pécs egyik ékszerdoboza. Legszebb részlete a kapunál lévő, budafai homokkőből kifaragott ión portál. Nevezték már vigadóháznak és mulatóháznak, az 1820-as években kialakított kertjével két évszázada szolgálja a pécsiek pihenését. A várfalsétány belsőkertje arra példa, hogy Pécsett a klérus tagjai és a tehetős polgárok több, igényes, barokk díszkertet létesítettek szökőkutakkal, szobrokkal és pavilonokkal.

Egyperces - szerző: Horváth Viktor, író

A béke, a művészet, a szerelem és a pihenés építménye egy nagy díszkertben a várfal fölött.

A kert jelkép. >Pintér kert. Az elvesztett Éden nosztalgiája, ahol nincs szükség és nyomorúság, fáradtság és betegség, a munkát pedig elvégzi helyettünk valaki más. A kert álom. A kert a természet és a civilizáció találkozása. Vágyunk a természetre, de elpusztulnánk ott: megfagynánk, éhen halnánk, megennének a ragadozók. A civilizáció megvéd a természettől, de ott meg szenvedünk: zaj, tülekedés, agresszió, piszok és szemét. A kert viszont azt füllenti nekünk, hogy lehetséges a természetben élni biztonságban, bőségben és kényelemben. A kert narkotikum. Nem is lehet ott sokáig kibírni – gyorsan továbbrohanunk a dolgunk után; vissza a civilizációba.

Komoly
A 19. században nagypolgárok és a klérus tagjai díszkerteket telepíttek a nyugati várfal mentén. A kor kedvelt stílusaiban, klasszicizáló vagy barokk motívumokkal komponált pihenőházikók a kertek ékszerdobozai voltak.

Ez a pavilon ráadásul emeletes; erkélyéről tiszta időben a horvátországi hegyekig látni.

Jegyár

Ingyenes

Megközelíthetőség

Busszal a Főpályaudvarról a 34, 35 és 36Y számú buszokkal közelíthető meg, majd a Barbakántól 300 métert kell sétálni.

Parkolási lehetőség a Barbakánnál.

Elérhetőség
Név
Barokk Pavilon
Cím
7621 Szent István tér 17.
Nyitva tartás

hétfő: 08:00 - 18:00
kedd: 08:00 - 18:00
szerda: 08:00 - 18:00
csütörtök: 08:00 - 18:00
péntek: 08:00 - 18:00
szombat: zárva
vasárnap: zárva

Irány a webshop!