Aranyos-kút

Történet

A róla elnevezett téren álló díszkút kőmedencéjét Nendtvich Andor tervezte, az álló fiúalak pedig Lux Elek alkotása.

A kútkáva szélén, derekán kis kendőt viselő ifjú Keresztelő Szent János volna. A szentet nemigen lehet felismerni, mert az idők során eltűnt fejéről a glória, kezeiből pedig a hosszú kettős kereszt. 1942-ben állították fel, de az Aranyos-kutat már 1324-ben említi oklevél. Felirata János evangéliumával hirdeti: „Aki szomjas, jöjjön hozzám és igyék.”

Egyperces - szerző: Horváth Viktor, író

A fiatalember, Keresztelő Szent János kezében kereszttel, feje körül dicsfénnyel végzi a keresztelést. Ezt az interpretációt a kompozíció részét alkotó ágyékkötő erősíti. János korában a Jordán folyó környékén nem használtak fürdőnadrágot, így a hiányos öltözet oka nyilván a víz közelsége, viszont a szórakozáshoz, testedzéshez, napozáshoz vagy más szabadidős tevékenységhez társítható ágyékkötőviselést a János kezében tartott kereszt miatt kizárhatjuk – marad a keresztelés.
1942-ben, a szobor felállítását követő napon az arra járók megütközve látták, hogy az éjszaka folyamán eltűnt a szent fejét övező glória (egy fémkarika, amit a fiú tarkójába épített konzol tartott – a konzol máig megtekinthető). Ennél is megrázóbb volt, hogy a kereszt is eltűnt János kezéből. A tettest nem találta meg a rendőrség – az esetre nem régen, a CERN svájci részecskegyorsítójának hadronütköztetéses kísérleteivel derült fény. A 2012-ben, a Higgs-bozon felfedezése során a kolliderből kiszabaduló nagy energiájú müonok által deformált téridő kontinuum 1942-es alfraktálja bekapcsolta a >Mindenszentek temploma időgépét, így automatikusan visszaállt János valódi korának állapota: Szent János ilyen fiatal korában még nem volt szent, tehát eltűnt a glória, másrészt Jézus kivégzése előtt nem volt értelme kereszttel ácsorogni a Jordán partján, így a kereszt is eltűnt. Úgy is felfoghatjuk, hogy Keresztelő Szent János maga hajigálta el a ráaggatott anakronisztikus tárgyakat.

Komoly
Általában nem a személyek viccesek, akikről szobrot készítünk, hanem ahogy a szobrokat elkészítjük és használjuk. >Kossuth Lajos szobra.

Éljen János, a tekintély és hatalom helyett az emberi minőséget tisztelő aszkéta hippi, a Jézust rituálisan megtisztító látnok és megalkuvást nem ismerő vértanú.

Aranyos-kút
+ 0Aranyos-kút

Megközelíthetőség

A Főpályaudvarról a 33, 34, 34y, 35, 35y számú buszokkal közelíthető meg, leszállás a Pálosoknál.

Elérhetőség
Név
Aranyos-kút
Cím
7625 Hunyadi János utca
Nyitva tartás

hétfő: 00:00 - 24:00
kedd: 00:00 - 24:00
szerda: 00:00 - 24:00
csütörtök: 00:00 - 24:00
péntek: 00:00 - 24:00
szombat: 00:00 - 24:00
vasárnap: 00:00 - 24:00

Irány a webshop!