Világszenzáció debütál a pécsi Zsolnay Fényfesztiválon!

Az ország első és egyetlen fényfesztiválja, a pécsi Zsolnay Fényfesztivál ősszel újra káprázatos fényalkotásokkal ragyogja be a várost! Szeptember 30. és október 3. között fényköntöst kapnak az épületek, fényszőnyeget az utcák, miközben a Székesegyház monumentális homlokzatát a nemzetközi verseny legjobb 3D-s, mozgóképes vetítései keltik életre. New York, Hong Kong, Amszterdam és Toronto után hazánkban most először látható a Talking Heads című fényalkotás; két híres Csontváry-festmény kel életre; miközben földönkívüli fénylényekkel is találkozhatunk!


Kép


A pécsi belvárost átszelő Fény Útján végigsétálva 23 helyszínen láthatunk hol grandiózus, hol szívmelengető, hol extravagáns – de minden esetben elképesztően látványos, térspecifikus fényinstallációkat.

New York, Hong Kong, Amszterdam és Toronto után hazánkban először Pécsen lesz látható Vicsek Viktor és a Limelight Talking Heads című szenzációs alkotása. Az installáció két darab 3 méteres fejből áll, melyeken 4000 LED lámpa világít. A dinamikus szobor kompozícióban a fejek a lámpák felvillanásával kommunikálnak, arckifejezésük a mondanivalóval együtt változik, érzelmeket fejez ki – ilyet az országban még nem láthattunk!


Kép

Az UNESCO világörökségként is elismert, föld alatti sírkamrákat bemutató Cella Septichorában lesz megtekinthető a fuse* nevű olasz fényművész kollektíva Multiverse 5.1 című alkotása, ami túlmutat a szakrális tér fizikai falain, azt az érzetet keltve, mintha egy párhuzamos univerzumba lépnénk.

A Csontváry Múzeum a Fényfesztivál idején két különleges, interaktív audiovizuális alkotással gazdagodik. Sztojánovits Andrea és Kovács Ivó munkái révén életre kel két ikonikus Csontváry-alkotás: A magányos cédrus és A nagy Tarpatak völgye a Tátrában.


Kép

Az egyik legkülönlegesebb fényélmény idén a fesztivál egyik fő helyszínén, a Széchenyi téren fog megvalósulni. A Dzsámi 360 fokos vetítése mellett fényárban fognak úszni a tér épületeinek homlokzatai, a projektorok, lézerek és robotlámpák megkomponált összjátéka különleges látványt ígér.

Emellett fényfestést kap a Barbakán bástyája és a várárok, három magával ragadó fényalkotás is érkezik a Civil Közösségek Házába, de lesznek fényszobrok, fényszőnyeg, fény játszótér gyerekeknek. Interaktív 3D puzzle-lal lehet játszani a Kossuth téren, mi magunk leszünk a prizma a Pezsgőházban létrejövő fényalkotásban, mikroszkopikus világokat nagyíthatunk óriásira az Apolló moziban, a színek reflexióját kutathatjuk az Evangélikus Templomban, az ÁRKÁD Pécsbe pedig különleges, tükröződő fénylények költöznek ezeken a kora őszi napokon.


Kép

A legnagyobb érdeklődés minden évben a Zsolnay Light Art Nemzetközi Fényfestőversenyt övezi, ennek során a Székesegyház homlokzatán elevenednek meg a mozgó, háromdimenziós fényalkotások. A döntőbe jutott legjobb tíz produkció között találunk japán, francia, spanyol, ecuadori, és természetesen hazai alkotásokat is.

Már napközben és esténként is számos utcaművészeti programon vehetnek részt a látogatók: nemzetközi utcaszínházi, tánc-cirkuszi, ledes- és tűzzsonglőr társulatok lélegzetelállító előadásai mellett magyar, perui és brazil művészektől is tanulhatnak zsonglőrködni. Idén olyan koncertek várhatóak, amikben a vizuális élmény meghatározó része a produkciónak, fellép többek között a Zagar AV Experience, DJ Bootsie, a Pozvakowski, és a Pátkai Rozina által vezetett MINKA is.

A fesztivál fókuszország projektjének célpontja idén Horvátország: Zágráb, Pula és Eszék fényfesztiváljai mutatkoznak be a Káptalan utcában.


Kép

A Fény útja helyszínei a jelenlegi szabályozások alapján szabadon látogathatók, míg a Zsolnay Light Art Fényfestőverseny, az utcaművészeti programok és koncertek látogatásához védettségi igazolvány szükséges.

A programok nagy része ingyenes, de a Fény Útja Extra helyszínei egy karszalag megváltásával látogathatók.

Nincs még egy rendezvény Magyarországon, ami ennyi sokszínű látványosságot, épületvetítést, fényszobrot, interaktív fényjátékot kínál, mint Pécs városa és a Zsolnay Fényfesztivál!

www.fenyfesztival.hu

Aftermovie 2018: https://www.youtube.com/watch?v=eUMoR0XqH3k&t=33s

Aftermovie 2019: https://www.youtube.com/watch?v=1I09WYDeEf0&t=16s

Irány a webshop!