Vidáman a „komolyzenéről” – Beethoven, a forradalmár

Időpont
2019.11.28. 17:00 - 18:00
Háttér

Wolfgang Amadeus Mozart mellett talán a világ egyik legismertebb zeneszerzője Ludwig van Beethoven – akinek munkásságával nem csak koncert-keretek között, de a mindennapokba beépülve, akár kaputelefon használata során is találkozunk – így nem csoda, hogy őszi sorozatunk második állomásának témájául őt választottuk!

Beethoven volt az első az európai zene történetében, aki forradalmat csinált. Egyénisége olyan erővel robbant be a zenei életbe, és olyan mértékben gyakorolt rá hatást, hogy azt mi, zenészek, több mint 200 év elteltével is csak csodálni tudjuk. Zenei téren egy „mindennek megvan a maga rendje” alapfelfogású társadalomba elhozta az önkifejezés és a szabad művészi akarat diadalát, melyet azóta generációk tekintettek és tekintenek példaképnek mind a mai napig. Ahogy Liszt Ferenc zongoravirtuózként volt az első, mai értelemben vett sztár, Beethoven zeneszerzőként ért el ilyen státuszt pár évtizeddel korábban. Ebben az epizódban igyekszünk megláttatni Beethoven zenei egyéniségének leglényegesebb vonásait, és rávilágítani muzsikájának érzelmi tartalmára, üzenetére - viszonyítási alapként utalunk majd Mozartra is, aki zseniálisan komponált a klasszicizmusban tökéletesen beleillő, abból soha ki nem lépő muzsikát. Beethoven zenéjének újszerűsége az övével közvetlenül összehasonlítva talán még jobban érzékelhetővé válik. Invitálunk minden fiatalt, aki erőteljes és érzelmes zenére vágyik, és egy pár szép történetre.

A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött: koncertek.zmi@gmail.com PTE MK Zeneművészeti Intézet

Megközelíthetőség

Parkolási lehetőség a Zsolnay negyed parkolójában a Főpályaudvarról és a Vásárcsarnok buszmegállójából a 4 és 4Y számú buszokkal közelíthető meg,leszállás Zsolnay negyednél.

Elérhetőség
Név
Liszt Ferenc Hangversenyterem
Cím
7631 Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.
Telefonszám
+36 72 501 540
Irány a webshop!