Vasarely múzeum

Jegyár
750 Ft-tól

Történet

A pécsi születésű Victor Vasarely (1906-1997) először 1968-ban ajándékozott egy grafikákból álló sorozatot a pécsi múzeumnak.

Hat évvel később pedig egész munkásságát tükröző több száz szitanyomatot, gobelint, plasztikát és grafikát adott az intézménynek. 1976-ban erre az anyagra épülve nyílt meg a kiállítás. A korai Bauhaus-hatású grafikáktól az op-art művekig felöleli csaknem a teljes művészetét. Itt látható a világhírű "Zebrák" egyike is. Az op-art pápája a 20. századi képzőművészet legismertebb magyar alkotója. Mindig arra törekedett, hogy képeivel becsapja a szemet, így a 60-as évektől a sajtóban csak az op-art (optikai művészet) atyjaként emlegették. Stílusa bevonult a mindennapokba, s különösen nagy hatással volt a divatra. Kifejlesztette saját szerigráfia műhelyét, tökéletesítette a sokszorosítás technikáját, hogy a művészi rangú, magas esztétikai minőséget - viszonylag alacsony áron – az átlagember számára is elérhetővé tegye. Vasarely mindemellett élete végéig magyarnak vallotta magát.

Egyperces - szerző: Horváth Viktor, író

Egyszer Ripl Rónai József, a nagy festő, Pécsre utazott, hogy szép szecessziós növénymintákat pingáljon a Zsolnay gyárban a tányérokra és a teáskészletekre. Egyik reggel, ébredés után, ahogy kinézett az ablakon, mit látott! Egy pécsi legény ül odalent egy háromlábú horgászszéken, és az ő házát nézegeti. Fogta magát, felöltözött, lesietett, köszönt a lépcsőházban a takarítónőnek, kifutott a ház elé, és látja ám, hogy a legény éppen a szálláshelyét rajzolja le a ceruzájával egy papirosra.
– Hát ez meg miféle piktúra, kedves fiatalember? – kérdezte tőle.
– Azt még én sem tudom, nagyságos uram. Körülbelül olyasmi, mint az absztrakt expresszionizmus, csak amíg az akciófestészet a rögtönzésen alapul, én itt alaposan megtervezek mindent, mert engem a tér érdekel.
– A tééééééér? – csodálkozott Ripl Rónai József – a tér nem tréfa dolog.
– Ahogy mondani méltóztatik. Nem mindegy, hogy kívül vagyunk, vagy belül.
– Érdekes. Azt látom, ifjú barátom, hogy a klasszikus perspektívakezelésről fogalma sincs magának. Szabad közelebbről megnézni?
– Hogyne. De csak óvatosan, nagyságos uram, mert…
De már késő volt. Ripl Rónai József túl közel hajolt képhez, elkeveredett a mérettartományok, a térarányok meg a dimenziók között, és egy szempillantás alatt a rajzban találta magát, éppen abban a szobában, ahol reggel felkelt az ágyából. Gyorsan összeszedte az elpotyogtatott dimenzióit – de csak kettőt talált meg, mert a harmadik beszorult a legény papírja és a ház rajzának a furcsa vonalai közé –, leszaladt a lépcsőn, győzte dörzsölni a szemét a takarítónő, hogy a művész úr aznap kétszer megy el otthonról. Az meg rohant ki a ház elé, hogy ott érje a legényt, csakhogy mi történt?!
Amíg az idős mester a rejtélyes kiterjedésekkel bajlódott, a legény összetekerte a képet, és Franciaországba emigrált az elveszett dimenzióval együtt. Ripl Rónai Józsefnek még így is maradt kettő – így született a posztimpresszionizmus –, viszont a legénynek már négy volt. Így született az op-art.

Komoly
Vásárhelyi Győző Pécsen született 1906-ban, és tényleg Ripl Rónai volt a mestere. 1930-ban emigrált, és Victor Vasarelyként lett világhírű Párizsban – viszont örökre fontos maradt számára a kapcsolat a szülőfölddel.

Az optikai művészet a felszínen technikai játék az emberi szem és a látásközpont viszonyaival, a mélyben azonban a képzeteink relativitásával szembesít – szórakozás és rémület, filozófiai tét.

Jegyárak

Teljes árú belépő: 1500 Ft
Kedvezményes árú belépő: 750 Ft

Vasarely múzeum
+ 7Vasarely múzeum
+ 7Vasarely múzeum
+ 7Vasarely múzeum
+ 7Vasarely múzeum
Fotó: Fuzi Istvan
+ 7Vasarely múzeum
Fotó: Fuzi Istvan
+ 7Vasarely múzeum
Fotó: Fuzi Istvan
+ 723
+ 7Vasarely múzeum

Megközelíthetőség

Busszal megközelíthető a Főpályaudvarról a 130-as buszokkal, leszállás a Barbakánnál.

Parkolási lehetőség a Barbakánnál.

Elérhetőség
Név
Vasarely Múzeum
Cím
7621 Káptalan utca 3.
Telefonszám
+36 30 934 6127
Email
Nyitva tartás

hétfő: zárva
kedd: 10:00 - 16:00
szerda: 10:00 - 16:00
csütörtök: 10:00 - 16:00
péntek: 10:00 - 16:00
szombat: 10:00 - 16:00
vasárnap: 10:00 - 16:00

Irány a webshop!