Városháza

Nyitás
09:00 órától
Zárás
10:00 órakor

Történet

A Széchenyi tér meghatározó épülete. A neobarokk, eklektikus Városháza 1907-ben kapta mai homlokzatát.

Elődje erkélyéről hirdették ki a szabad királyi városi rang elnyerését 1780. április 19-én. A napóleoni háborúk idején, mint hadikórházban, sebesült katonákat ápoltak benne. Piatsek József, helyi építész emelt klasszicista épületet a régi helyére, de rövidesen az is kicsinek bizonyult.

Végül a pécsi Nemzeti Színház építője, Lang Adolf nyerte el a bővítés lehetőségét. Hangulatához tornyának harangjátéka is hozzájárul, minden egész órakor. A 1896. július 30.-án éppen a felet ütötte, amikor az épület sarkán – a mai Mc Donald’s helyén – lévő fűszerüzletben gondtalanul és gondatlanul szivaroztak az urak. Tűz ütött ki, majd egy óriási robbanás rázta meg az épületet, a téren minden ablak betört, több mint kétszázan megsebesültek és hárman meg is haltak.
A Városháza előtti virágrács Breuer Marcell egyik homlokzatterve alapján készült. A Bauhaus világszerte ismert művésze tervezte egyebek között az UNESCO párizsi Y alaprajzú palotáját, New Yorkban pedig a Whitney Múzeumot. Ennek emlékére a Városháza előtt a burkolatba helyezett bronz préselt fűszálakkal és virágágyás-ráccsal alakították ki a teret.

Egyperces - szerző: Horváth Viktor, író

Hivalkodó, túlságosan nagy épület, amely úgy telepedik rá a térre, ahogy a benne működő testületek a lakosság vérét szívták. De ez már a múlt. Azóta az önkormányzat ráeszmélt, hogy az épület még vitathatóan ízléses megjelenésével is sugároz némi méltóságot, amely nem illik a városi képviselők és főhivatalnokok üzelmeihez, ezért a neobarokk városházát átengedték hasznos embereknek és intézményeknek. Laboratóriumok működnek itt, amelyekben feltalálók és kutatók dolgoznak, műtermek, galériák, műhelyek, tánctermek, kamaraszínpadok, stúdiók és zeneszobák, ahol művészek alkotnak és találkoznak közönségükkel, rendelők, irodák mediátorok, lélekgyógyászok, közösségépítők és kulturális szervezők számára, ideiglenes menhely menekülteknek, kilakoltatott családoknak, szökött kamaszoknak, bántalmazás elől menekülő feleségeknek és kifosztott elvált férjeknek, körözött bűnözőknek és lábadozó öngyilkosoknak, drogosoknak, tönkrement szerencsejátékosoknak meg bukott politikusoknak – mindezek prevenciós programjaival, szakszerű utógondozásával és foglalkoztató projektjeivel. Van még itt innovatív-kísérleti hangszerüzem, játékgyár, állatmenhely, szélcsatorna és a pincében egy ciklotron a hozzá tartozó kolliderrel részecskegyorsításhoz és -ütköztetéshez; tehát csupa olyasmi, amire a város méltán büszke.

Az önkormányzati képviselőtestület és a hivatali apparátus egy külvárosi irodaházba költözött, a Városháza pedig a városért dolgozik.

Komoly
Az óratoronyból, a barokk címer környékéről időnként édes harangjáték árad.

Városháza
+ 0Városháza

Megközelíthetőség

A Főpályaudvar- és a Vásárcsarnok buszmegállójából a 4 és 4Y számú buszokkal közelíthető meg, majd az Árkádtól 500 métert az Irgalmasok utcáján felfelé kell sétálni.

Parkolási lehetőség a Kossuth tér alatti mélygarázsban.

Elérhetőség
Név
Városháza
Cím
7621 Széchenyi tér 1.
Telefonszám
+72 533 800
Nyitva tartás

hétfő: 09:00 - 10:00
kedd: 09:00 - 10:00
szerda: 09:00 - 10:00
csütörtök: 09:00 - 10:00
péntek: 09:00 - 10:00
szombat: zárva
vasárnap: zárva

Irány a webshop!