Változások a szakképzési hozzájárulásokkal kapcsolatosan

A szakképzési hozzájárulás egy olyan tétel, amelyet azok fizetnek be az állami Szakképzési Alapba, akiknek alkalmazottaik vannak. A cél, hogy a szakképzéseket, valamint a 2011. évi CCIV. törvényben meghatározott duális képzéseket támogassák.


A befizetett összeg egy része felhasználható arra, hogy a foglalkoztató a munkavállalóit képezhesse belőle, illetve szakképző intézmény számára támogatást nyújtson.


A szabályokról a 2019. évi LXXX törvény rendelkezik, amelyhez új módosítások társulnak. A módosításokat a 104-108. §-ai tartalmazzák, és 2021. július elsejétől hatályosak.

A munkavállalók továbbképzése


A Perfekt Zrt. a pénzügyi, valamint gazdasági képzések mellett a vállalatok számára széles kínálatot nyújt az ipari szakképzések területén is, valamint szervezeti és üzletfejlesztési tanácsadás is elérhető náluk. Az ipari képzések között megtalálhatóak a gépészeti és gépkezelői, a villamos és elektronikai, a bányászati szakterületek képzései és továbbképzései, valamint tűzvédelmi képzések egyaránt.

Módosítások a fizetésre kötelezettek körét illetően


A szakképzési hozzájárulást fizetnie kell a polgári perrendtartásról szóló törvényben meghatározott gazdálkodó szervezeteknek, kivéve az egyéni vállalkozót. Azok az egyéni vállalkozók, akiket a személyi jövedelemadóról szóló törvény határoz meg, úgyszintén fizetésre kötelezettek. Ezenfelül annak is fizetési kötelezettsége van, aki belföldön folytat vállalkozási tevékenységet, de külföldi adóügyi illetőségű személy, abban az esetben, ha belföldön rendelkezik székhellyel, illetve ez üzletvezetésének helyszíne.


Ezeknek a rendelkezéseknek alapján a gazdálkodó szervezetként fizetésre kötelezettek köre bővült, az egyéni vállalkozók esetében pedig pontos meghatározásra került, kire vonatkozik az, hogy szakképzési hozzájárulást kell fizetnie.


Általános mentesség is van, ugyanis nem kell fizetni a szakképzési hozzájárulást azoknak, akiknek nincs adófizetési kötelezettségük a szociális hozzájárulási adóról szóló törvény alapján.


Nem kell szakképzési hozzájárulást fizetnie a kisvállalati adó alanyainak, a KATA-s kisadózó vállalkozásoknak, valamint kisadózóknak. Ugyanakkor az előbbiek a nem kisadózó foglalkoztatottaik jövedelme után továbbra is fizetésre kötelezett a szakképzési hozzájárulás tekintetében. Az átalányadózókra szintén igaz, hogy az egyéni vállalkozó foglalkoztatása esetén, az egyéni vállalkozó után már fizetési kötelezettsége születik.

További változások


Természetesen a fizetésre kötelezettek körén felül is bőven akad tanulmányozni való a törvénymódosítás tekintetében. A mérlegképes könyvelők, adószakértők és adótanácsadók számára a törvényváltozások, valamint jogszabályi változások nyomon követésére, valamint értelmezésére a Perfekt Zrt. kreditpontos képzéseket, e-learning képzéseket, szakmai programokat és szakmai klubokat indít. Ne maradjon le róla!


Irány a webshop!