Válság idején spórolni? Megéri!

Az elmúlt időszakban hatalmas visszhangot vert, hogy mekkora eltérések vannak az élet minden területén a mai és a pár évvel ezelőtti árak között. Az infláció nem kímélte a szolgáltatásokat, az alapanyagokat és az élelmiszereket sem, így tényleg elmondhatjuk, hogy szinte nincs is olyan termék, aminek ne emelkedett volna drasztikusan az ára az elmúlt időszakban.


Ilyenkor az emberek elgondolkoznak, tényleg a megtakarításoknak van-e itt az ideje (pláne a távoli célokra), de a következő cikkben igyekszünk eloszlatni az efeletti kételyeket.


Kevesebbet költ-e egy nyugdíjas?


Sokak fejében él az a tévhit, hogy a nyugdíjasoknak nincs is szüksége annyi pénzre, hiszen a kiadásaik lényegesen kisebbek, mint egy aktív korúnak. Többségében ezt azzal magyarázzák, hogy ők több szabadidővel rendelkeznek, olyasmit is meg tudnak maguk csinálni, amit a fiatalabbak idő hiányában meg kell, hogy fizessenek (például: meleg ebéd, kertgondozás, nincs kisgyermek, akiről gondoskodni kell, stb.)


Te tudod már, hogy mivel szeretnéd tölteni a nyugdíjas éveidet? Gondoskodj a saját anyagi biztonságodról az online is megköthető nyugdíjbiztosítási csomagok révén, hogy ne kelljen aggódnod időskorodban sem a pénzügyeid miatt!


Extra kiadások időskorban


A fenti tévhitet azonban nagyon hamar összetöri az a tény, hogy az idősebb emberek a korukból kifolyólag olyan dolgokra is kell, hogy pénzt költsenek, amikre fiatalon nem, vagy csak alig számítottak. A legtöbb nyugdíjas havi kiadásának bizonyíthatóan számottevő részét adják a gyógyszerekre és különböző kezelésekre történő kiadások. Ezenfelül hiába tudják például maguknak elkészíteni az ételeket, ha az élelmiszerek nekik sem kerülnek kevesebbe, mint a fiataloknak, de mindezt sokszor lényegesen kevesebb pénzből kell kigazdálkodniuk.


És akkor emelkedjünk egy kicsit felül azon, hogy alapvető szükségletek. 40 ledolgozott év után ugyanis nem feltétlenül érjük be azzal, hogy akkor innentől pihenhetünk, de a nadrágszíjat bizony sokkal szorosabbra kell húzni. Ez lenne az az időszak, amikor kiélvezhetjük a munkánk gyümölcsét. Végre nem kell könyörögni szabadságért, ha el szeretnénk menni nyaralni, egy koncertre, valamilyen fesztiválra vagy csak egy hosszabb kiruccanásra a távoli rokonokhoz. Persze csak akkor, ha van miből. És ekkor helyeződik előtérbe a nyugdíjra történő megtakarítások fontossága.


Mikor kezdjünk el takarékoskodni?


A legideálisabb, ha már a 30-as éveinkben elkezdünk a nyugdíjas évekre félretenni. Ilyenkor ugyanis a kamatok hosszú éveken keresztül tudnak nekünk dolgozni, és akár egy alacsonyabb összegű rendszeres megtakarítás is számottevő összeget jelenthet a nyugdíjazásunkkor. Havi 30 ezer Ft-os megtakarítással, ha valaki 30 évesen elkezd félretenni, a nyugdíjas évekre akár 20 millió Ft-ot is magáénak tudhat. Ne halogasd hát a megtakarítás elkezdését Te sem!

Irány a webshop!