Újra éjszakázhatunk a pécsi múzeumokban

A most következő három héten belül a színvonalas, minden korosztály számára érdekes események színesítik a Janus Pannonius Múzeum programkínálatát. Közeleg a Régészet Napja, valamint egy év kihagyás után idén is lesz Múzeumok Éjszakája; valamint a tavalyi sikeres kezdet után ebben az esztendőben is megrendezik a Múzeum Utca Plusz eseménysorozatát. A JPM két saját tematikus nyári tábort szervez, amelyek közül az egyikbe még lehet jelentkezni.

Múzeumok Éjszakája (2021. 06. 26.)

Tavalyi a járványügyi intézkedések miatt országosan nem lehetett megrendezni a hazai múzeumvilág immár évtizedek óta legnépszerűbb eseményét. A kényszerű „szünet” után idén visszatérhet a fesztivál. A Janus Pannonius Múzeum 2021-ben 13 helyszínen 30 programmal – tárlatvezetésekkel, interaktív családi programokkal, újonnan nyíló időszaki kiállításokkal, tárlatvezetésekkel, bemutatókkal, előadásokkal – várja a nagyérdeműt. (A rendezvényhez a Pécsi TKM Tájak Korok Múzeumok Klub 12 önkéntest biztosít.)


Kép

Múzeum Utca Plusz (2021. 07. 01–04.)

A tavaly elindított Pécs Nyitva turisztikai kampány keretén belül elindított Múzeum Utca Plusz rendezvénysorozat idén is a pécsi belvárosba csábítja a közönséget. Neves zenészek koncertjei, irodalmi műsorok, kitelepülések, vásárok és gasztronómiai programok mellett különleges előadások és kerekasztalbeszélgetések segítenek eligazodni és tájékozódni a mohácsi csata kutatásának kérdéseiben, vagy a Modern Magyar Képtár Variációk a Színes városhoz című időszaki kiállításhoz kapcsolódóan. Lesz múzeumpedagógiai élménysátor és interaktív régészeti ismeretterjesztés a Reneszánsz Kőtárban, tárlatvezetések a Zsolnay Múzeumban. Július 1-jén a Vasarely Múzeum udvarán helyezik el a PTE Műszaki és Informatikai Kar építész hallgatói által alkotott op art köztéri installációt, s ugyanott múzeumpedagógiai foglalkozások, workshopok is várják majd az érdeklődőket, akik július 3-án egy kerekasztalbeszélgetésből azt is megtudhatják, Victor Vasarely művészetét mennyire inspirálta az űrkutatás.


Kép

Múzeumi nyári táborok

Középkori fegyverek megismerése, íjászkodás, japán kardbemutató, vívás, látogatás a Pécs Városi Lövészklubban: mindezt kínálja a Muskétás című napközis tábor, amely a sportot és a történelmet helyezi középpontba 2021. június 21-25. között.

Ez a tábor már megtelt érdeklődőkkel, de a július 5. és 9. között megvalósuló Jóga és művészet című táborba még lehet jelentkezni (vadvari.katalin@gmail.com)! A naponta 8 és 16 óra között megrendezendő programon a délelőtti jógaórákon Apró Kata, a Chandra jógastúdió oktatója és vezetője segíti a testi felfrissülést, majd kézműves foglalkozások következnek. Délután a JPM gyűjteményeiben található műalkotásokkal kényeztetik a gyermekek lelkét, s a kirándulásokon a természetművészettel megismerkedve közös alkotásokat hoznak létre.


Kép

A Janus Pannonius Múzeum aktuális programjai (időrendi sorrendben):

https://www.jpm.hu/programok

Irány a webshop!