Tévhitek az utasbiztosítások világában

Sajnos a mai napig nagyon sokan azt vallják, hogy felesleges pénzkidobás az utasbiztosításra szánt összeg. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy számos tévhit kering a témában. Érdemes alaposan kivesézni ezeket, és más megközelítésből szemügyre venni az utasbiztosítást.


A Genertel Biztosító online felületén utasbiztosítás kötésére is van lehetőség. A weboldalon minden fontos információ megtalálható, amit a témában tudni érdemes, de emellett a fentebb említett tévhitek kapcsán is érdemes tiszta vizet önteni a pohárba, hogy az utazást megelőzően felelős döntést tudjon dönteni. Az alábbiakban a leggyakoribbakat vesszük sorra.


Az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltja az utasbiztosítást


Az Európai Egészségbiztosítási Kártya, vagyis EKK megléte valóban hasznos, azonban hatalmas tévedés, hogy kiváltaná az utasbiztosítást. Az EKK, ahogy a neve is mutatja, az európai országokban jogosítja fel tulajdonosát a különféle egészségügyi ellátások igénybevételére.


Egészen pontosan olyan orvosi ellátásokról van szó, melyekre az adott tagállam társadalombiztosítással rendelkező polgárai is jogosultak. Gyakorlatilag arról van szó, hogy a magyar egészségbiztosításunk terhére vehető igénybe a külföldi kezelési költség.


Mindez jól hangzik, azonban érdemes tudni, hogy a kártya számos kockázat esetén nem térít, vagyis ha nem rendelkezünk utasbiztosítással, akkor nekünk kell állni a kezelés összegét. Tipikusan ilyen a hegyi baleseti mentés, melynek összege milliókra rúg, vagyis könnyen nagyon költségessé válhat a síelés, ha nincs utasbiztosítás, csak EKK.


További példa a járatkésés miatti kártérítés, a magánrendelők igénybevétele, a beteg vagy halott hazaszállításának költsége vagy a hajóutakon történő kezelés.


Az utasbiztosítás rendkívül drága


Az utasbiztosítások az olcsóbb biztosítások közé tartoznak, azonban baj esetén komoly összegeket térítenek. Ezeknek a biztosításoknak a piaci átlagdíja körülbelül napi ezer forint alatt van. Éppen ezért ajánlott ezt a kisebb összeget bevállalni, hogy baj esetén legyen alattunk anyagi védőháló.


A bankkártyámhoz tartozik utasbiztosítás. Minek külön kötni?


Az egyik legrosszabb opció, amikor abba a tévhitbe ringatjuk magunkat, hogy rendelkezünk védelemmel. A biztosítások kapcsán nagy igazság, hogy önmagukban érdemes megkötni őket, mivel ha egy-két kockázatra térít is a bankkártyához tartozó utasbiztosítás, az nem jelent teljes körű védelmet. Eleve jobb, ha a biztosítást amennyire lehet, személyre szabjuk és olyan kockázatok mellett döntünk, melyeknél van rá esély, hogy az utazás során bekövetkeznek. Nagyon kellemetlen tud lenni, amikor a nyaralás nem úgy alakul, ahogy szerettük volna, ráadásul egy nagyobb összeget is ki kell adni a károk miatt.


Irány a webshop!