Tettyei Mésztufa-barlang

Nyitás
10:00 órától
Zárás
18:00 órakor
Történet

Egyedülálló geológiai képződmény.

A misztikus üregrendszer a mintegy tízezer éves, laza szerkezetű, vastag mésztufa rétegben alakult ki. A járatokat az évszázadok folyamán az emberi kéz mesterségesen kibővítette, további folyosókat vájt ki a hegy belsejében. Így kisebbfajta labirintusrendszer jött létre a felszín alatt. Egykor ezek a földalatti üregek lakóhelyként is funkcionáltak. Ilyen mésztufa barlanglakás meg is tekinthető. Az 1900-as évek eleje óta turista-attrakció a Tettye-barlang, akkoriban a „pokol kaujaként” emlegették. Belsejében egy félelmetes sárkány is látható.

Egyperces - szerző: Horváth Viktor, író

Labirintus, persze kicsi. Sárkány is van itt, tényleg van, végül is sárkány akárhol lehet, labirintusokban főleg. Labirintus is akárhol lehet: a testünk érhálózata, a tüdőnkben összevissza ágazó kis csövecskék, az idegrendszerünk, a fák gyökerében, törzsében és lombjában rohangáló oldatok csatornácskái, a hangyabolyok alagútjai, az égbolt csillagképei, a Tűzföld sziget- és öbölvilága, a vibráló tűznyalábok közötti, folyton átrendeződő sötét üresség rendszere, a lexikonok kereszthivatkozásai, a vallások és eszmék egymásra ható, egymásba folyó és egy másból kinövő áradása. És az internet.
Az ember is a természetes labirintusokat másolja, mást nem tehet. A tettyei labirintus a tízezer éves természetes alakulás után emberi munkával keveredett – kicsiny és közel sem olyan halálos labirintus, mint a saját szervezetünk.

Komoly

A mésztufa a tavertínó nevű kőzet egy változata – kalcit és aragonit. Karsztbarlangokban a nedves mészkőre telepedett mohára és algára újból mészkő rakódik, az élő anyag és az üledékes kőzet mikroszkopikus zárványok ezerszeres útvesztőjével szövődik egymásba.

Jegyárak

Felnőtt: 850 Ft/fő
Diák, nyugdíjas: 650 Ft/fő
3-14 éves korig: 600 Ft/fő
3 éves kor alatt ingyenes!
Irány Pécs! kártyával 20% kedvezmény!

Tettyei Mésztufa-barlang
+ 1Tettyei Mésztufa-barlang
+ 1Tettyei Mésztufa-barlang
Fotó: unknown
Megközelíthetőség

Főpályaudvarról megközelíthető 33 számú busszal, leszállás Tettye téren.

Elérhetőség
Név
Tettyei Mésztufa-barlang
Cím
7625 Pécs, Tettye u. 65.
Telefonszám
+36 30 525 4351
Nyitva tartás

hétfő: zárva
kedd: 10:00 - 18:00
szerda: 10:00 - 18:00
csütörtök: 10:00 - 18:00
péntek: 10:00 - 18:00
szombat: 10:00 - 18:00
vasárnap: 10:00 - 18:00

Irány a webshop!