Territory - Tóth Zsuzsi és Lengyel Péter szobrászművészek kiállítása

Időpont
2024.02.08. 17:00 - 03.09 17:00:00


A kiállítást megnyitja: Som Balázs filozófus.

„tökéletesen berendezett ház, több szoba, évek óta érintetlen bútorok, bevetett ágy, csillár, egy embermagasságú tükör faragott keretben, hiányzó családi képek vakító geometriái a falakon, tizenkét óra három perckor megdermedt óra, vastag por mindenütt, de így még szebbnek tűnik minden”
„te és mind ez a nép arra a földre, amelyet én adok nekik, minden helyet, amit talpatok érint, nektek adtam, el nem hagylak téged, sem el nem maradok tőled, csak légy bátor és igen erős”
/részletek Visky András Kitelepítés című művéből/

Tóth Zsuzsi munkái:
Az általam használt motívumokkal - mint például felhő, füst, ház, eső - reflektálok azon személyes terekre, melyek az emlékeim részét képzik. A kiállításon ezért a családom múltjához kötődő tárgyak épülnek össze szobrászi elemekkel. A tárgyi és az általam megélt emlékek együttesen alakítanak ki egy új téri valóságot, ahol a személy hiánya egyrészt felerősödik, másrészt a szobrászi motívumoknak köszönhetően egyúttal fel is oldódik a hiány érzete.

Lengyel Péter munkái:
Munkáim a háborúhoz és a népirtáshoz kötődő bűn természetével foglalkoznak, jelenkori és múltbéli személyek és azok bűnhöz való kapcsolatával. Klasszikus köztéri szobrászatból eredeztethető szakmai megoldásokkal operálok úgy, hogy a tartalmi vonatkozások, jelentések inverz megragadása felerősíti az eredendő bűn szörnyűségeit. A szobrászi elemek mellett fontos a különböző mediális eszközök megjelenése a munkáimban, mint a videó vagy a különböző hanghatások. A film kapcsán irodalmi, performatív és tájhoz kötődő elemek is megjelennek a kiállításon.

Irány a webshop!