Szükség van még motivációs levélre?

Ha visszamegyünk az időben kb 15-20 évet, akkor konkrétan minden álláshirdetésnél elvárás volt az, hogy önéletrajzot, plusz motivációs levelet mellékeljünk a jelentkezéshez.


Ha az egyik kimaradt, semmi esély nem volt arra, hogy interjúlehetőséget kapjunk. Az elmúlt években egyre kevesebb helyen kérnek motivációs levelet, de biztos, hogy teljesen értéktelenné vált?


Elég az önéletrajz? Foglalkozzunk még a motivációs levéllel?


A piaci tapasztalatok azt mutatják, hogy kísérőlevélre azok a vállalatok tartanak igényt, ahol a kiválasztási folyamat során nem egy úgynevezett “cserélhető körtét” keresnek, akit könnyedén le tudnak váltani.


Ezért is kell odafigyelni az elkészítésére, amiben szerencsére kaphatunk segítséget például a CV Shark profi csapatától. Motivációs levelet általában akkor kérnek, ha különösen fontos a kulturális beilleszthetőség, hosszútávra keresnek munkatársat, ahol igenis kiemelt szerepe van a vállalati víziónak, céloknak, értékeknek és tudatos szervezetfejlesztés zajlik. Ezért az már önmagában egy jelzés lehet, hogyha kísérőlevelet kérnek, akkor alapos munkát végeznek.


Sajnos az álláskeresők többsége csak “szükséges adminisztrációként” tekint a motivációs levélre, így a többségük ugyanazt a sablont követi. Pedig valójában ez csak egy újabb eszköz a munkavállaló kezében, aminek a segítségével kiemelkedhet a többiek közül és megnyerheti a pozícióért folytatott versenyt.


Motivációs levél vagy kísérőlevél?


A szakértők tapasztalatai alapján Magyarországon tévesen berögzült az, hogy a motivációs levélben a motivációról kell írni, pedig sokkal helytállóbb a kísérőlevél megnevezés. Itt a fő cél az, hogy kitérjünk a jelentkezés apropójára, de ez az egész levélnek csak a kisebbik részét, 20-30%-át teszi ki.


A maradék 70%-nak értékesítési fókuszú kommunikációt kell képviselnie, ahol kiemeljük, hogy megértettük az álláshirdetést és megmutatjuk, hogy pontosan mit tudunk nyújtani a cég számára. Egy ilyen megközelítéssel sokkal nagyobb esélyünk lesz arra, hogy behívnak minket interjúra és így a sikeres álláspályázat valószínűsége is nagyobb lesz.


A jelenlegi trendek az egyszerűbb jelentkezések irányába mutatnak


A munkáltatók többsége már egyáltalán nem kér kísérőlevelet, egyre nagyobb hangsúly van az önéletrajzon és magának a jelentkezési folyamatnak az egyszerűsítésén. Természetesen ez még nem jelenti azt, hogy nem fogunk belebotlani egy-egy motivációs levélre vonatkozó igénybe.


Jó erre is felkészülni, mivel a jól megírt kísérőlevél ritka, mint a fehér holló. Sőt, akár azt is választhatjuk, hogyha nem kérnek, akkor is küldünk egyet, mivel ezzel is ki lehet tűnni a tömegből, pláne, ha plusz erőfeszítéseket teszünk a sikeres felvételért vagy egyáltalán az interjú lehetőségéért.


A feladat nem egyszerű, így érdemes profik segítségét kérni, ha éppen aktívan keresünk új munkahelyet.


Irány a webshop!