Szentháromság szobor

Zárás
24:00 órakor

Történet

I. Lipót császár példáját követve Pécsett is a főtéren emeltek Szentháromság-szobrot a pestisjárványok áldozatainak emlékére.

Kiss György szobrászművész alkotása azonban már a 3. emlékmű ezen a helyen, s alig több mint 100 éves. Párkányán a három pestis-szent: Rókus, Sebestyén és Rozália látható. A felhőbe burkolt obeliszk tövében az Atya és a Fiú alakja ül. Csúcsát aranyozott fénysugarakkal körülvett Szentlélek-galamb koronázza.

Egyperces - szerző: Horváth Viktor, író

– Nem bírok az emberekkel, kisfiam – mondta Isten elkeseredetten –, elég volt, kinyírom őket.
– Már megint? Ne csináld, papa, kérlek szépen! – méltatlankodott Jézus –; akkor feleslegesen végeztettem ki magam? (>Kálvária) Ennek így semmi értelme, ez így nem fair.
– Ezt nem lehet így nézni. Te túlságosan elfogult vagy. Hát nem látod, mit művelnek odalent? Kész, rájuk küldöm a pestist.
Ekkor közbeszólt a Szentlélek, és jól tette, mert neki mindig jó ötletei voltak, és hallgattak is rá a többiek.
– Na várjunk csak, gyerekek. A pestis rendben van, de ne irtsuk ki az összeset, hanem csak a felét. És nézzük meg, hogy utána mit csinálnak a megmaradtak.
Így is lett. A lakosság fele meghalt pestisben, a túlélők pedig felépítették a Szentháromság szobrot, és megjavultak.

Komoly
A szobron az Atya, a Fiú és a Szentlélek (a csúcson, galamb formájában) mellett három szent védi a várost a betegségtől: Szent Rozália, Szent Rókus és Szent Sebestyén.

Azért a megjavulás nem ment egyből, hiszen ez már a harmadik Szentháromság szobor Pécs főterén. Viszont ez már tényleg működik, hiszen nincs pestis – hátra dőlhetünk.

Szentháromság szobor
+ 0Szentháromság szobor

Megközelíthetőség

A Főpályaudvarról és a Vásárcsarnok buszmegállójából a 4 és 4Y számú buszokkal közelíthető meg, majd az Árkádtól 500 métert az Irgalmasok utcáján kell felfelé sétálni.

Parkolási lehetőség a Kossuth tér alatti mélygarázsban.

Elérhetőség
Név
Szentháromság szobor
Cím
7621 Széchenyi tér
Nyitva tartás

hétfő: 00:00 - 24:00
kedd: 00:00 - 24:00
szerda: 00:00 - 24:00
csütörtök: 00:00 - 24:00
péntek: 00:00 - 24:00
szombat: 00:00 - 24:00
vasárnap: 00:00 - 24:00

Irány a webshop!