Pécs kedvenc receptjei

Manapság az élet szinte minden területén szeretünk visszanyúlni a gyökerekhez, ami a sütés-főzés területén sincs másképp. Egyre inkább előtérbe kerülnek a természetes alapanyagok, az adalékmentes élelmiszerek. Pécs legújabban a kenyérsütés hagyományaival ismerkedik igen eredményesen.


Pécsi ételek, pécsi kedvencek


A bécsi szeletet mindenki ismeri, ahogy a bécsi kávét is, de például a pécsi ragu vagy a pécsi almás vajon mekkora népszerűségnek örvend? Pécs alapvetően nem rendelkezik ország- vagy világhíres ételkülönlegességgel, de jó látni, hogy vannak olyan helyiek, akik büszkék a saját konyhaművészetükre, és a szeretett városukról nevezik el ételüket. Akár a kedvenc recept díjára is pályázhatnak - a készítőknél biztosan -, hiszen a pécsi ragu egy hagymás, sárgarépás, paradicsomos, borssal ízesített sertésszűz étel galuskával tálalva.


A pécsi almás - az előbbihez hasonlóan - nem tudni pontosan, miért is pécsi, mert ez egy piskótaalapú almás sütemény egész egyszerűen pudinggal leöntve, fahéjjal megszórva.


Házi kenyér, az új kedvenc


Pécs a gasztronómia területén az 1953 óta létező kenyérgyárára lehet mindenképp büszke, amely folyamatosan ellátta pékáruval a környék lakosságát. Egy ideig akkora volt a vállalat népszerűsége, hogy a pécsi állatkert egyik lakójának névadó örökbefogadója lett, ezért emlékezhetnek sokan Sütire, a vízilóra.


Az utóbbi évtizedekben több magánkézben lévő sütőipari vállalat is helyet követelt magának a városban, így igazán széles a választék pékárukból. Érdekes azonban, hogy míg a fővárosban már egy ideje a hagyományos kenyérsütés felé fordultak, teret hódít a kovászos kenyér, addig Pécs városa nemrég kezdte el felismerni ezt a piacot. A házi kenyér, az otthoni kenyérsütés ma már ráadásul igen trendi, rengetegen nevelgetnek kovászt az igazi, minőségi kenyérhez, és sütik maguk az otthonukban.


Pécs és a kovászos kenyér


Kicsit hihetetlennek tűnik, ismerve a kovászos kenyér, a házi kenyér iránti őrületet, de Pécsen, sőt Baranya megyében mindössze három vállalkozó foglalkozik a kovásszal készült kenyér- és péksütemények készítésével. Ennek ismeretében ne csodálkozzunk, hogy a házi kenyér a nagyi megfakult, sárgás lapokkal teli szakácskönyvéből kerül elkészítésre.


Az említett vállalkozások között van, amelyik kifejezetten rendelésre készít, általában többet, és mindig elfogy így is. Egy másik családi pékségúttörőnek is tekinthető, még Magyarországon is az elsők között kezdtek kovásszal készült kenyereket, pékárukat értékesíteni termelői piacokon saját egyéb házi termékeik mellett.


Kimondhatjuk, hogy a kovászos termékeknek alapvetően hagyományai vannak, és szerencsére éledőben, így az élettani hatásaira sokak számíthatnak.


A kenyérsütés persze nem kell, hogy mindenkinél hivatássá váljon, de egy nagyszerű, egyben izgalmas hobbi ez, és a saját magunk két keze által készített házi kenyér mindig a legfinomabb lesz.


Irány a webshop!