Passzold vissza Tesó kampányhoz kapcsolódó háttérinformációk

A „Passzold vissza, Tesó!” elnevezésű, használt mobiltelefon visszagyűjtő kampányt négy évvel ezelőtt a Jane Goodall Intézet, a KÖVET Egyesület, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet közösen hirdetett meg és amelyhez a Pécsi Tudományegyetem Zöld Egyetem Programján keresztül együttműködő partnereivel (Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft., Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, Baranya Megyei Önkormányzat, Pécsi Egyházmegye, Pécsi Leőwey Klára Gimnázium) két éve csatlakozott.

Az együttműködő szervezetek célja a kampánnyal, hogy minél több adatmentes, már nem használható mobilkészüléket, GPS-t vagy táblagépet és ezekhez használt töltőket vegyenek át adományként, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot, és segítve ezáltal a kongói főemlősök élőhelyének megmentését és a helyi közösségek életét. A kampány egyre népszerűbb, 2018 óta több mint 640 helyszínen, összesen 2,5 tonna mobiltelefont gyűjtöttek a résztvevők.

A kampány sikeressége érdekében bármilyen „Passzold vissza, Tesó!” plakáttal „felöltöztetett” doboz használható az akcióban. A kommunikációs anyagokat a kampányhoz csatlakozásuk esetén e-mailben csatolva megküldjük, további szíves felhasználás céljából. A gyűjtőakció gördülékeny lebonyolítása érdekében célszerű a gyűjtődobozt egy forgalmas, sokak által könnyen megközelíthető, de figyelemmel követhető helyre kihelyezni (pl. portával szemben, tanári).

A gyűjtőakció lezárásával, az összesítetett kg és darabszám megadása után, a Pécsi Tudományegyetem Kancellária (7633 Pécs, Szántó Kovács János utca 1/b.) címre kérjük továbbítani a visszagyűjtött mobiltelefonokat és az Egyetem eljuttatja az Inter-Metal Recycling Kft. telephelyére. A visszagyűjtött készülékek ezután újrahasznosításra kerülnek.

A tavaszi kampányhoz hasonlóan partnereink közötti kihívást egy ünnepélyes díjátadással zárjuk, melynek keretében átadjuk a legaktívabb osztályok részére felajánlott díjakat.

2021. tavaszi kampány eredmény, díjazás:

A 2021. tavaszi kampányt a Pécsi Tudományegyetem a városban 12 kijelölt gyűjtőponttal indította el. A kampányon belül megszervezésre került egy iskolai forduló is, ami szép eredménnyel zárult: a PTE 3 pécsi gyakorló iskolája, a Pécsi Leőwey Klára Gimnázium és a Szent Mór Iskolaközpont diákjai, néhány hét leforgása alatt 481 db, csaknem 50 kg használaton kívüli készüléket gyűjtöttek össze. A legkiemelkedőbb aktivitást nyújtó osztályok az alábbi díjazásban részesültek:

1. helyezett díja: Pécsi Állatkert: Pécs ZOO – csoportos belépőjegy élménykártya

2. helyezett díja: Mecsextrém Park – csoportos belépőjegy élménykártya

3. helyezett díja: PTE Botanikus Kert – csoportos belépőjegy élménykártya

A legaktívabb osztályokat az őszi kampányban is díjazásban részesítjük!

Kedvcsinálóként a tavaszi kampány iskolai fordulója díjátadóról részletek, fotógaléria és videó itt érhető el:

https://univpecs.com/magazin/50_kilo_pecsi_mobil

https://www.youtube.com/watch?v=7j4-KV6CXUQ

Irány a webshop!