Páratartalom-mérővel sokat tehetünk az otthon egészséges körülményeiért

Ebben a bejegyzésben a páratartalom-mérő rendelkezésre állásának hozzáadott értékét igyekszünk minél inkább megvilágítani. Kiemeljük a hasznosságát, az alkalmazásának az egyszerű mivoltát, természetesen az előnyeivel együtt.

A cikknek egyébként fontos célja van. Szeretnénk rámutatni, mennyire fontos tényező az otthonban uralkodó páratartalom szintje, valamint annak a folyamatos kontrollálása.

Ezért kiemelten fontos páratartalom-mérővel nézni az otthonban uralkodó páratartalom szintjét

Az elsődleges indok, hogy a tartósan alacsony vagy magas páratartalom negatív hatást gyakorol az egészségre. A párátlan levegő ugyanis a nyálkahártya kiszáradásán keresztül száraz köhögést, a párás levegő pedig tartósan belélegezve allergiás tüneteket eredményezhet.

Úgyhogy nem is lehet kérdés, ezen jelenségeket erősen javasolt messziről kerülni. Ennek jegyében a leginkább tudatos lépés helyiségenként végignézni, mekkora egész pontosan a páratartalom szintje. Ha megvan a pontos érték, akkor szükség szerint tudunk cselekedni az optimalizálást célozva.

Milyen értékek között nevezhető optimálisnak a páratartalom szintje?

Két irányadó számot érdemes ennek kapcsán fejben tartani. A páratartalom optimális mértékének alsó határértéke 40%, míg a legfelső határa 60%. Akkor nevezhető tehát ideálisnak maga a páratartalom, hogyha ezen két érték közé sikerül azt szorítani.

Ennek kapcsán nem nehéz azt belátni, hogy a megfelelő mérőeszköz hiányában ezt meghatározni szinte képtelenség. Legfeljebb saccolni tudunk, de arra sem igazán javasolt azért támaszkodni. Pláne annak fényében, hogy egy korszerű páratartalom-mérő beszerzése egyáltalán nem a luxus kategória.

Egy kimondottan egyszerűen használható, kis helyen is elférő, praktikus eszközről van szó. A segítségével másodpercek alatt győződhetünk meg arról, hogy éppenséggel milyen szinten is van a helyiség páratartalma.

Mit érdemes tenni akkor, hogyha a páratartalom szintje kiesik az ideális tartományból?

Ha megvagyunk a méréssel, lehet gondolkodni a cselekvési terven. Persze a kulcskérdés az lesz, hogy a kívánt tartomány alatt vagy pedig felette van-e a páratartalom. Ennek jegyében tudunk majd továbbmenni és dolgozni az optimalizáláson.

Párátlan levegőnél értelemszerűen a párásítás a javasolt teendő. Ennek az egyik legbiztosabb módja egy praktikus párásító készülék alkalmazása. Annál is inkább, mivel egyszerű és kényelmes alkalmazást biztosít.

A párás levegő esetében pedig pont fordított a képlet. Vagyis a párátlanító készülék beszerzésében érdemes gondolkodni, majd egy ilyen eszköz segítségével javasolt megoldani a párátlanítás kérdését. Ennek köszönhetően gyorsan és egyszerű módon tudunk cselekedni a páratartalom optimalizálásának céljából.

Irány a webshop!