Papír kontra műanyag – élj környezettudatosan!

Valljuk be őszintén, hogy a közelmúltban a szupermarketekben történő áttérés az újrafelhasználható nejlonzacskókra a szemünkben a műanyag szatyrokat még inkább “rossz fiúknak” tüntette fel.

Viszont ez az “imidzs” nem egy új keletű dolog, ugyanis az emberek körében él egy általános tévhit arról, hogy a papírzacskó a biológiailag lebomló anyagai és újrahasznosíthatósága miatt sokkal környezetbarátabb választás. Azonban ezt jobb, ha minél előbb elfelejtjük. Mivel számos kutatás bebizonyította már, hogy bizonyos szempontból a papírtasakok károsabbak a környezetre.

Előállítás

A papírzacskók előállításához lényegesen több erőforrás szükséges, mint a műanyag társaikéhoz. Nagyjából 4-szer több vizet igényelnek, és 3,1-szer több üvegházhatású gázt termelnek.

Ezenkívül a Hunpohár Webáruháznál kapható műanyag szatyrokat polietilénből állítják elő, amely a földgáz finomításának melléktermékeként jön létre. Szóval, ha nem készítenének effajta szatyrokat, akkor ezt az anyagot elégetnék, és pozitív felhasználás nélkül hagynánk elveszni. Ez éles ellentétben áll a papírtasakokkal, amelyek előállításához az erdőirtásból szereznek forrást.

Használhatóság

A fenntarthatóság másik fontos szempontja, hogy egy zacskót a lehető legtöbbször újra lehessen használni, mielőtt megsemmisítenénk.

A papírtasakok ebben a tekintetben általában elmaradnak műanyag versenytársaiktól, mivel nem vízállóak, és már közepes súly alatt is könnyen használhatatlanná válhatnak. A hagyományos plasztik szatyrok ebben a tekintetben jobban teljesítenek, mivel nyomás alatt sem szakadnak el olyan könnyen, így nyugodtan szállíthatunk benne nagyobb mennyiségű élelmiszert is.

Újrahasznosíthatóság

Mivel a papírzacskók biológiailag lebomlanak, könnyen feltételezhető, hogy sokkal egyszerűbben újrahasznosíthatóak, de ez nem így van.

A papírzacskók súlya nagyjából 8-szor nagyobb, mint a műanyag zacskóké, vagyis a megnövelt térfogat miatt lényegesen nehezebb elszállítani őket az újrahasznosító létesítménybe. Ennek a méretbeli különbségnek pedig a kibocsátásra gyakorolt hatása hosszú távon hatalmas lesz. Ezen túlmenően a műanyag zacskók korlátlan ideig reprodukálhatók ugyanabból az anyagból. Ugyanakkor a papír korlátozott élettartamú, mert a rostos szerkezete az újrahasznosítható élettartam vége felé lebomlik.

Megfontolandó dolgok

Mivel a papírzacskók előállítása óriási “környezetvédelmi költségekkel” jár, de a műanyag szatyrok az észszerűtlen használatuk után negatívabb hatást fejtenek ki, nehéz meghatározni, hogy melyik típus a legfenntarthatóbb.

Függetlenül attól, hogy a táska műanyag, papír vagy más anyag, a legjobb megoldás talán erre a helyzetre egy már meglévő táska minél többszöri újrafelhasználása, és ha már nem hasznosítható tovább, akkor a felelősségteljes kidobása.

További hasonlóan érdekes cikkekért érdemes felkeresni a Hunpohár Webáruház blogját.

Irány a webshop!