Ókeresztény Mauzóleum

Nyitás
10:00 órától
Zárás
16:45 órakor

Egyperces - szerző: Horváth Viktor, író

A kétezer éves freskók igazolják a rómaiak természettudományos érdeklődéséről alkotott elképzeléseinket.
A sírkamra déli falára nagy, barna petesejtet ábrázoló karikát festettek az alkotók, körülötte pedig csak úgy nyüzsögnek a versengő kis spermiumok. Ez egyben a törzsfejlődés kezdetét jelentő életfázis, az egysejtűek világának a megjelenítése.
Az északi falra tekintve evolúciós ugrást élünk át: egy növényt látunk; és bár a szár meg a levelek struktúrája alapján a növény csak egyszikű, már így is előrevetíti a fejlődés szédítő perspektíváit.
És valóban: az evolúció mámorában a pornográfia határán egyensúlyozva bontakozhat ki előttünk az Éden flórája és a faunája a Tudás fáján Éva felé tekergő Kígyóval, és magával a Nővel és a Férfival, amint teljesen meztelenül, ágyékuk előtt egy-egy nagy, zöld falevelet szorongatva állnak velünk szemben, majd egy Dániel prófétát ábrázoló képen már emlősök is szerepelnek – két barátságos oroszlán.
Ádám feje ugyan lekopott, viszont kárpótlásul Éva meztelen vállán még a bikinifelső pántjának napozástól fehéren maradt helye is látszik. Viszont Dániel miniszoknyája szalonképes, és a korabeli elvárásoknak megfelelő.

Komoly
A felszínen a restaurátorok szépen kiépítették a temetkezési templom alaprajzát, de ez csak jelzés. Aki látni akarja az igazit, az menjen le érte a föld alá – megéri.
Az ókorból inkább csak mozaikok maradtak ránk, és kevés falfestés, mert a vakolat sérülékeny, a dúlás pedig sok volt, és az idő is támadott. Itt viszont megnézhetnek párat. Gondosan restauráltak és színesek.

Történet

Méretei alapján magas társadalmi státusszal bíró római család sírépítménye lehetett.

Nem is olyan rég, 1975-ben találtak rá, ez lett a nagyközönség által is látogatható első földalatti sírkamra. Az ország területén eddig fellelt egyik legnagyobb méretű ókeresztény temetőkápolna az érmeleletek alapján a 4. század második felében épült. Alóla festett sírkamra került elő, három márványszarkofág maradványaival. Egy figurális faragványokkal díszített szarkofágot sikerült összeállítani a töredékekből. Falfestményein bibliai jelenetek láthatók: Dániel az oroszlánok vermében, Ádám és Éva a paradicsomban, melyek egyedülálló ábrázolások az egykori Pannónia területén. Az eucharisztikus fülke felett itt is megtalálható a pécsi világörökség jelképévé vált krisztogram.


Ókeresztény Mauzóleum
+ 1Ókeresztény Mauzóleum
+ 1Ókeresztény Mauzóleum

Megközelíthetőség

Busszal a Főpályaudvarról, illetve a Vásárcsarnok buszmegállójából a 32 és 34Y számú buszokkal közelíthető meg, majd a Barbakántól 400 métert kell sétálni.

Parkolási lehetőség a Barbakánnál.

Elérhetőség
Név
Ókeresztény Mauzóleum
Cím
7621 Pécs, Szent István tér 
Telefonszám
+36 72 224 755
Nyitva tartás

hétfő: zárva
kedd: 10:00 - 16:45
szerda: 10:00 - 16:45
csütörtök: 10:00 - 16:45
péntek: 10:00 - 16:45
szombat: 10:00 - 16:45
vasárnap: 10:00 - 16:45

Irány a webshop!