Nick udvar

Nyitás
10:00 órától
Zárás
18:00 órakor

Mi így ismerjük

Nick Károly sörfőzdéjében olyan Ősforrás sört főztek, mint amilyen az eredeti pilzeni volt, aztán jöttek a pécsi, pécsváradi, siklósi, mohácsi, nagyharsányi garnizonokból a lump huszártisztek, csupa fiatal gróf meg báró, és az éjszakai bordélykalandok után hajnalig volt idejük rengeteget inni belőle.
1858-ben Zsolnay Vilmos megvette az Obadics házat. Nem sokat ért, viszont a legjobb helyen volt; ott, ahol a kereskedelmi főutca beletorkollott a főtérbe. Háromszintes áruházat épített itt, a város szívében, dőlt a pénz, és Vilmos ezt a pénzt befektette a fazekasműhelyébe; addig-addig, amíg a fazekasságból világklasszis iparművészet lett találmányokkal, nemzetközi hírű ipari és művészeti komplexummal, innovációs központtal. Addigra őt már sokkal jobban érdekelte a porcelánfajansz és a fémlüszter, úgyhogy a belvárosból kiköltözött a gyárába. Családostul.
Viszont a sörfőző mesterről elnevezett udvar máig a monarchia pazar békeéveit idézi.

Komoly
A belvárosi üzletközpontot Zsolnay Vilmos saját hajdani szülőházával is egybeépítette. Ölnyi vastag vörösfenyő födémgerendák és méternyi vastag téglafalak, Pazar nagyvonalúság és távlatosan gondolkodó lokálpatriotizmus. Kiszámíthatóság, béke, béke, béke.

A Nick udvar valójában nem udvar, hanem csak egy üveggel fedett L alakú átjáró a Király utca és a főtér között – képzőművészeti galériai működik a régi söröző helyén.

Történet

Pécs üzleti promenádjának, a Király utcának az elején, a Széchenyi tér sarkán áll.

A BAZÁR, a pécsi romantikus építészet leglátványosabb példája. A térrel üvegezett passzázs köti össze. Az évtizedekig itt működő híres sörözőről kapta a Nick-udvar elnevezést. Zsolnay Vilmos a terveket egy bécsi építésztől rendelte meg, és 1895-ben építtette fel a házat.

Nick udvar
+ 0Nick udvar

Megközelíthetőség

A Főpályaudvarról 44 számú busszal közelíthető meg, majd 100m kell sétálni.

Parkolási lehetőség a Barbakánnál.

Elérhetőség
Név
Nick udvar
Cím
7621 Király utca 1.
Telefonszám
+ 36 30 230 2444
Nyitva tartás

hétfő: zárva
kedd: 10:00 - 18:00
szerda: 10:00 - 18:00
csütörtök: 10:00 - 18:00
péntek: 10:00 - 18:00
szombat: 10:00 - 18:00
vasárnap: 10:00 - 18:00

Irány a webshop!