Motiváció, avagy néha van és néha nincs, ami előre vigyen

Egy fura fogalom, ami mégis meghatározza az életünket, és igen nehéz megmagyarázni, hogy miben rejlik valójában. Talán a legegyszerűbben úgy lehetne megfogalmazni, hogy a motiváció az a cselekvések hajtóereje, ami jobbnál jobb teljesítményre sarkall. Minden apróság, amit megteszünk mind a motivációnak köszönhető, így akár egy maraton áll előttünk, akár egy munkahelyváltás, mindig fontos, hogy kellően motiváltak legyünk!


Nem csak fogalom, biológia is


A motiváció magába foglalja a különböző biológiai folyamatokat is, ezenfelül pedig megtalálhatók az érzelmi és a társadalmi elvárások is benne, amik arra inspirálnak, hogy küzdjünk.


A motiváció az, ami segít abban, hogy megtervezzük a célhoz vezető utat, ne adjuk fel az esetleges akadályok felbukkanásakor és persze, hogy elérjük a célunkat, ami boldogsághoz vezet.


Neked is volt már célod, amit elértél? Egy hosszabb maraton lefutása? Egy sikeresen teljesített fogyókúra, aminek eredményeként egészségesebb és boldogabb lettél? Letetted a jogsit, és ettől sokkal könnyebb lett az életed?


Gondolj bele, ha nincs elegendő motivációd, akkor mindez nem történik meg, és az elégedettség nem koronázza meg a sikert. Sokan nagy lelkesedéssel vetik bele magukat a feladatokba, majd a motiváció az idők folyamán alábbhagy. Hidd el, mégsem érdemes feladni, hiszen sokkal többre vagy képes egy kis kitartással, mint gondolnád.


Ismerős a mondat, hogy “minden fejben dől el”? Pontosan ez a motiváció mozgatórugója, hiszen ha kellően koncentrálsz a végeredményre, akkor nem habozol tenni is érte. Persze ennek többféle indítómotorja van, pontosabban:


  • Előrevivő, ösztönző
  • Félelemre épülő
  • Teljesítményre, tudásra ösztönző
  • Hatalmi irányból közelítő


Hogyan tartsuk fenn?


A motiváció alapjában véve igen illékony dolog. Éppen ezért mindent el kell követni, hogy fenntartsuk a cél eléréséig. Persze ezzel nem csak a saját, de mások esetében is próbát tehetünk, hiszen nem kerül semmibe, de mindenkinek jól jön a segítség.


  1. Álljunk pozitívan a kérdéshez. Sokkal jobban esik mindenkinek a dicséret és a biztatás, mint ha negatívan vagy túl realistán állnánk hozzá.
  2. Elérhetőek legyenek a célok, és persze ne évtizedek alatt hozzanak gyümölcsöt. Ez nagyon fontos, mert csak így garantálható az apró sikerélmény, ami továbbra is motivál és visz az úton.
  3. Mindig legyenek apró jutalmazások, amivel a sikereket honoráljuk, akár saját magunknak is. Kinek egy szelet csoki, másnak egy bor vagy épp egy koncert. A lényeg, hogy érezzük is jutalomnak, amiért megéri küzdeni.
  4. Iktassuk ki a hátráltató tényezőket, legyen ez személy vagy épp esemény. Fontos a pozitív és előremutató gondolkodás.
  5. Ha szünet kell, nem szégyen egy kicsit pihenni, ez nem egyenlő azzal, hogy feladjuk a célt.
  6. A cél mindig legyen szem előtt!
Irány a webshop!