Mosogatógép: hogyan döntsünk a vásárláskor?

Egy modern konyha ma már elképzelhetetlen mosogatógép nélkül, így ha valaki felújít vagy új házba költözik, mindenképpen elgondolkodik egy energiatakarékos modell beszerzésén. Ám a választék igen bőséges, így gyakran tanácstalanul nézegetjük a webáruházak kínálatát: hogyan döntsünk?


Segítségképpen végigvesszük, mik azok a szempontok, amelyek számottevőek lehetnek a rendelés során. Megvizsgáljuk, milyen egy igazán modern készülék, mint például a Miele mosogatógép.


Hogyan képzeljük el a konyhánkat?


Az első kérdés, amire válaszolni kell, az legyen, hogy milyen kialakítást szeretnénk. Ma már ritka, hogy valaki szabadon álló mosogatógépet választ, a leggyakoribb változat a pult alá építhető modell. Ebben az esetben a gép a konyhapult alatti részben kap helyet, amely nagyon praktikus.


Ennél is elegánsabb az integrált változtat, amikor a mosogatógépet beépítik a szekrénybe: lábazati panel nélkül, elülső vezérlőkkel. Még dizájnosabb a teljesen integrált modell, ilyenkor a saját előlap sem látszik majd, a vezérlők pedig az előlap mögött lesznek.


A következő lépés a méret meghatározása, amely függ a konyha kialakításától. A leggyakoribb a 60 x 81, illetve 85 cm-es változat, amelynek belsejében elegendő hely lesz az étkészlet, edények, tányérok számára.


A dizájn is lehet fontos


Ha már valaki integrált mosogatógépet választ, megteheti, hogy fogantyú nélküli verziót rendel, amely a modern konyhákban remekül mutat. Ha a szín is meghatározó, mert előlappal együtt kérjük a gépet, akkor választhatunk ez alapján is.


Jellemzően fehér vagy nemesacél felületű modellekkel találkozunk, de a Miele kínálatában obszidiánfekete is kapható.


A típustól függ az is, milyen a kijelző – lehet például háromjegyű, 7 szegmenses kijelző sárga színben vagy egysoros szöveges kijelző is.


A funkciók


Ha a fent említett márka gépeit megnézzük, láthatjuk, hogy az 5 leggyakoribb program mindegyikben megtalálható. Ezek a következők:


Intenzív (75°C): Maximális tisztítási teljesítményt kínál, például cumisüvegek mosogatásához.

Eco: Ez egy energiatakarékos program, megéri használni.

Automata (45-65°C): Vegyes edényekhez ajánlott, amelyek hőre nem érzékenyek.

Gyengéd (45°C): A hőérzékeny edényekhez tervezték, kíméletesen tisztít.

QuickPowerWash (65°C): Kevesebb, mint 1 óra alatt végez, hatékony mosogatást, szárítást tesz lehetővé.


Persze egyes modellekben további extrák is találhatók, ilyen lehet például a Brilliant Glasscare, amelynek a poharak elmosásánál van szerepe.


Energiahatékonyság


Érdemes a döntés előtt megnézni, milyen energiahatékonyságú a készülék. Például az AutoDos funkcióval rendelkező gépek a PowerDisk mosogatószerrel kombinálva takarékosan működnek. Fontos lehet még az is, hogy melegvíz-csatlakozóhoz tudjuk-e kötni a gépet.


További előnyt jelent, ha a modell rendelkezik automatikus töltetfelismeréssel, mert így féltöltettel is elindítható a gép gazdaságosan.


Ha nem tudunk dönteni az innovatív termékek közül, kérjünk szakszerű tanácsot a márka képviselőitől!


Irány a webshop!