Mit kell tudni a folyékony építési ragasztókról?

Az építési ragasztók nélkülözhetetlenek az építőiparban, amely gyorsaságuknak, egyszerű használatuknak és sokrétű alkalmazási módjaiknak köszönhető. A ház körüli munkák, javítások és barkácsolás során is jó szolgálatot tehetnek, de vásárlás előtt mindenképpen érdemes tájékozódni az egyes típusokról.


A folyékony építési ragasztók jellemzői


A folyékony szeg típusú építési ragasztók nevüket kialakításukról kapták, és jellemzően a tömítőknél és szilikonoknál is alkamazott kinyomópisztoly segítségével nyomhatók ki a tubusukból. Ezek a nagy szilárdságú akril- vagy szervesoldószer-alapú ragasztók kezdeti rugalmasságuknak köszönhetően kiválóan kitöltik a felületek közötti réseket, egyenetlenségeket, így a lazán illeszkedő elemek is tökéletesen egymáshoz tapadnak. Emiatt kiválóan alkalmasak heterogén felületek ragasztására, legyen szó kőről, fáról, tükörről, gipszkartonról, fémekről vagy műanyagról.


Hogyan kell velük dolgozni?


Az építési ragasztók gyakran erős kipárolgással és akár maró hatással is rendelkezhetnek, ezért mindig gondot kell fordítani a biztonságra. Ennek érdekében használat közben ajánlott védőkesztyű, szemüveg és maszk alkalmazása is. Az óvintézkedések megtétele után a következő lépés, hogy a ragasztandó felületeket meg kell tisztítani a portól és mindenféle szennyeződéstől. Ha ez megtörtént, kezdődhet a munka érdemi része, melynek során a ragasztót fel kell vinni a felületre. Ez történhet csíkokban, de pontozással is. Végül az összeragasztott felületeket a maximális hatás érdekében érdemes összenyomni, de figyelembe kell venni, hogy a kötés egyes típusok esetén azonnal megtörténik, de a száradás teljes ideje akár 72 óra is lehet.


Típusai


A VasMuszakiBolt.hu-nál kapható folyékony építési ragasztók kémiai összetételük alapján két nagy csoportba sorolhatók. Az egyik csoportba a szinte bármilyen hőmérsékleten alkalmazható univerzális ragasztók tartoznak, amelyek kémiai összetételüket tekintve lehetnek szerves oldószeresek, szintetikusgumi-alapúak és neoprének is. Hosszan tartó csípős szagok miatt használatukkor különösen figyelni kell a megfelelő szellőzésre.


Jóval környezetbarátabb megoldást jelentenek a vizes bázisú vagy akrilragasztók, amelyek kiválóan alkalmasak porózus anyagok ragasztására, de fagypont alatti hőmérsékleten nem használhatók.


A ragasztók kiválasztásakor mindig figyelembe kell venni, hogy milyen anyagon kerül majd alkalmazásra, mert egyes modellek nem alkalmazhatók műanyagon, mások viszont kimondottan tükrök ragasztására lettek kifejlesztve. Ha folyékony építési ragasztóra van szüksége, érdemes felkeresnie a VasMuszakiBolt.hu-t, hiszen webáruházuk kínálatában szinte bármilyen felületre találhat megfelelőt típust.

Irány a webshop!