Mikor kell akváriumi gyógyszert használni?

Az akvárium sokáig a lakásunk dísze lehet, ha odafigyelünk a víz minőségére, illetve a növények és halak egészségére. Sajnos ugyanis sok olyan probléma merülhet fel, amit meg kell előznünk vagy ha már kialakult, akkor kezelést kell alkalmaznunk.


Ebben nyújtanak segítséget azok a vízkezelő szerek, amik kifejezetten hobbi akvaristák számára lettek kifejlesztve. Közéjük tartozik az akváriumi gyógyszer is, amit akkor kell használnunk, amikor valamilyen betegség felüti a fejét a halak között.


Ha még nem tudod, honnan szerezd be, akkor figyelmedbe ajánljuk a Kedvence.hu akvárium vízkezelő szerek menüpontját. Ha pedig vásárlás előtt többet is megtudnál a gyógyszerekről, akkor olvass tovább, ez az írásunk ugyanis erről fog szólni.


Először is elmondjuk, hogy pontosan mikor van szükség a vízkezelő szerek használatára. Utána pedig szó lesz arról is, hogy mire jók a gyógyszerek, és milyen tünetek esetén érdemes bevetni őket. Végül pedig felhívjuk néhány fontos dologra a figyelmed a használatával kapcsolatban.


Mikor kell vízkezelő szereket alkalmazni?


A vízkezelő szerek azt a célt szolgálják, hogy fenn tudjuk tartani a víz minőségét, illetve a halak, növények egészségi állapotát. Számos olyan jelenség, illetve anyag van, ami kárt tehet az ökoszisztémában.


Tipikusan ilyen az algásodás, ami nemcsak az élőlényekre jelent veszélyt, hanem ráadásul a vizet is elszínezi. Ezenkívül ott vannak a nehézfémek, például a réz, cink, ólom vagy az egyéb anyagok, amik mérgező hatásúak. Amikor az algák szaporodását szeretnénk megakadályozni vagy el akarjuk tüntetni a vízből a mérgező anyagokat, akkor vízkezelő szerekre van szükség.


Mire jó az akváriumi gyógyszer?


A vízkezelő szerek többsége a megelőzést szolgálja, de azért vannak olyan termékek is, amiket a már kialakult probléma kezelésére tudunk használni. Ilyen az akváriumi gyógyszer is, amit akkor kell használnunk, amikor a halak között fertőzés alakul ki.


Ez egy igen súlyos betegség, aminek látványos jelei vannak. Csak hogy néhányat említsünk, a felfúvódott has és a kidülledt szem is egyértelműen utal a problémára. Ezenkívül a hintázó úszás, a sötét elszíneződések a halakon és az étvágytalanság is nagyon árulkodó tud lenni. A gyógyszer alkalmazásával enyhíthetjük a tüneteket még akár súlyos esetben is, amikor a halak teljes apátiába süllyednek.


Hogyan kell használni?


A tablettára azonnal szükség van, ugyanis nagyon fontos, hogy időben cselekedj. Ahogy észreveszed a tüneteket, bele kell tenned a vízbe, 50 literenként 1 db-ot. Állítsd le a CO2, illetve a szénszűrő készüléket és figyelj oda, hogy az akváriumnak megfelelő legyen a szellőzése.


Láthatod, hogy az akváriumi gyógyszer az egyik legfontosabb vízkezelő szer, amit akkor kell használni, amikor a halakat megtámadja egy betegség. Ha gyorsan reagálsz, akkor látványosan enyhítheted a tüneteket, ezzel megmentve őket. Csak arra kell figyelned, hogy mindig a használati útmutató szerint alkalmazd!


Irány a webshop!